Pražští hasiči slavnostně otevřeli novou stanici v Holešovicích. Zázemí tu najdou i potápěči

18. leden 2022 17:39

Pražští hasiči mají ode dneška k dispozici novou moderní stanici v Holešovicích. Nahradila původní základnu z roku 1942 a sloužit bude nejenom pro pokrývání zásahů na severu metropole, ale taky třeba k případným zahraničním misím.

S plnohodnotným provozem v místě původní dřevěné základny ze čtyřicátých let v Holešovicích začali hasiči dnes. Zatím je v Argentinské ulici jedna nová budova, v příštích letech by ale měli dělníci postavit další a z areálu by se tak mělo stát pro hasiče klíčové místo v Praze.

Provoz v nové moderní stanici zahájil symbolicky zvon z původní historické základny, kterým se poplach dřív vyhlašoval. Dnes už má samozřejmě stanice poplachový systém úplně automatický.

Signál k výjezdu odtud budou dostávat hasiči jedné ze tří směn po šestadvaceti lidech, kteří budou v obrovské červenošedé budově s velkou garáží sloužit. Pokrývat mají oblast od městské části Praha 1 až po severní okraj města.

Hasební obvod této stanice je oblast, kde žije 220 tisíc obyvatel. Stanice průměrně ročně obhospodařuje asi 1600 mimořádných událostí.

Zázemí pro hasiče i potápěče

Kromě stálých směn budou stanici jako výchozí místo využívat i jednotky, které budou mimořádně vyrážet na záchranné a pomocné práce do zahraničí nebo jiných krajů. V příštích týdnech tu pak svoje sídlo budou nově mít i hasičští potápěči.

V areálu kde nová základna stojí plánují hasiči ještě další úpravy. Po dokončení se stane areál v Holešovicích novou centrální pražskou stanicí. Tu teď hasiči mají v Sokolské ulici v centru Prahy.

Slavnostním přestřižením pásky byla dnes oficiálně otevřena nová hasičská stanice v Praze 7 - Holešovicích
autoři: Adam Bejšovec , Von
Spustit audio