Přeběhl Island nebo sedm českých pohoří. René Kujan během pomáhá vozíčkářům

25. únor 2020

Ultramaratonec a rekordman René Kujan z Kralup nad Vltavou běhá pro radost a zároveň sbírá peníze pro vozíčkáře. Po vážné dopravní nehodě nevěděl, zda bude vůbec chodit, natož běhat. Dnes je držitelem několika běžeckých rekordů a díky jeho projektům se povedlo shromáždit přes 1 a půl milionů korun pro vozíčkáře u nás.

„Kdysi jsem běhal maratony,“ vypráví René Kujan, „zaběhl jsem jeden dva za rok a byl jsem spokojený. V roce 2007, po těžké autonehodě s poraněním páteře, mi někteří lékaři říkali, že mám na maratony zapomenout a být rád, že vůbec chodím. Absolvoval jsem půlroční rekonvalescenci, většinou mezi vozíčkáři. Objevil jsem mezi nimi statečné, a překvapivě i velice pozitivní a psychicky silné lidi. Řekl jsem si, že jestli se ještě někdy rozběhnu, rád bych svoje běhání propojil právě s pomocí vozíčkářům.

A dělám to tak, formou fundraisingu. Například za každý uběhnutý kilometr nebo maraton zaplatím určitou částku na sbírkové konto vozíčkářů a snažím se strhnout ostatní, aby udělali totéž. Šli si zaběhat a poslali příspěvek. Anebo ani nemusí běžet,“ usmívá se René.

René Kujan je držitelem několika běžeckých rekordů. V roce 2012 jako první sólově oběhl ostrov Island po silnici č.1 (Ring Road) v průběhu 30 dní. Během této doby uběhl celkem 1311,39 km za 164:57 hodin. V průměru se mu tedy podařilo každý den zdolat vzdálenost 43,71 km za 5:29 hodin.

V následujícím roce sólově přeběhl z nejsevernějšího bodu ostrova Island do nejjižnějšího bodu, a to za 14 dní. Uběhl celkem 556,12 km za 85:55 hodin.

V roce 2014 sólově přeběhl z nejvýchodnějšího bodu ostrova Island do nejzápadnějšího bodu za 22 dní. Uběhl tehdy celkem 962,15 km za necelých 130 hodin. Běžel každý den, kromě jednoho, kdy mu v tom zabránilo extrémně špatné počasí.

Roku 2016 běžel René přes sedm nejvyšších vrcholů sedmi nejvyšších českých pohoří. Vystartoval z šumavského nejvyššího vrcholu Plechý, a přes Klínovec, Sněžku, Králický Sněžník, Smrk a Praděd doběhl do cíle na beskydskou Lysou horou. Každý den zdolal minimálně vzdálenost maratonu.

O rok později dokázal v průběhu šesti dnů uběhnout vzdálenost 341,601 km od pramene Vltavy k prameni Labe, přičemž po celou dobu mohl využít pouze to, co měl na sobě a v běžeckém batohu (5,8 kg). Tato podmínka se týkala veškerého oblečení, jídla, pití a vybavení na spaní.

Všechny Reného rekordní výkony byly zaregistrovány do České databanky rekordů v Pelhřimově.

Spustit audio