Přechod na DVB – T2 znamená novou televizi, set top box či přechod na jiný příjem signálu

15. prosinec 2018

DVB- T2, HEVC, H.265 – to jsou zkratky, které se stále více objevují v mediálním prostoru v souvislosti s přechodem na nový systém televizního vysílání. Co ale znamenají pro běžného majitele televize a jak aktuální přechod na novou normu vysílání je?

Je to poměrně nedávno, co Českou republiku postihla první vlna nakupování nových televizorů, případně kouzelných krabiček zvaných set-top box, která umožnila naladit digitální vysílání televizních stanic. To si vyžádal vzrůstající počet vysílaných programů, které se prostě do stávajícího rozsahu frekvencí, na níž se televizní signál šířil, v podstatě nevlezly. Digitální vysílání umožňuje na jedné frekvenci vysílat až několik stanic, což výrazně zvětšuje prostor v éteru. Navíc, mohou být televizní stanice vysílány v lepší kvalitě.

Proč se tedy tento systém opět mění? Na vině je opět nedostatek prostoru v éteru a snaha o šíření signálu v ještě lepší kvalitě – v tzv. HD. Jak se zvyšují nároky na kvalitu televizního vysílání, tak se zvyšují i nároky na kvalitu sítí mobilních operátorů. Ti by v budoucnu měli vybudovat sítě tzv. 5. Generace umožňující hlavně rychlé přenosy dat. Vlády se dohodly, že pro tyto sítě bude potřeba najít v éteru dost místa a volba padla právě na frekvence používané současnými televizními vysílači. Když už se budou vysílače měnit, v souvislosti s potřebou vysílat v lepší kvalitě, bude zároveň změněn standart pozemního televizního vysílání na DVB – T2.

Přechod na DVB – T2, nová televize, set top box či přechod na jiný příjem signálu

Co to tedy znamená pro běžného majitele televize, který přijímá signál z vysílače pozemního vysílání? Zatím nic. Většina televizních stanic stále ještě vysílá stávající technologií DVB – T. Nově se však už v éteru objevuje i vysílání v nové normě. To přináší lepší kvalitu a do budoucna může znamenat i rozšíření počtu vysílaných kanálů. 

Jenže, je to něco za něco. Pokud uživatelé vlastní novější televizor, měli by v jeho dokumentaci najít, zda umožňuje příjem vysílání v DBV – T2 + HEVC případně DBV – T2 + H.265. V takovém případě stačí naladit nové stanice a vše je vyřešeno. Pokud takový příjem televize neumožňuje, bude si její majitel muset pořídit buď novou televizi, která zmíněné vysílání je schopna přijímat, nebo set top box, který nový typ vysílání transformuje na stávající normu.Vypínání stávajícího systému by mělo začít v červnu roku 2019 a poslední vysílače by měl být vypnuté, respektive přepnuté na novou technologii v červnu 2020.

Majitelé domů se často ptají, zda kromě nových televizí a set top boxů budou muset měnit například i anténu či rozvody v domě. U většiny antén to nebude nutné, stávající zařízení je schopné přijímat i nové typy signálů. Pouze v domech, kde je na střeše umístěna společná televizní anténa bude nutné tuto přenastavit na nový typ vysílání. Podle vyjádření odborných firem by toto přenastavení nemělo být ani technicky ani finančně příliš náročné.

Existují alternativy ke koupi nové televize či set top boxu? Odpověď zní ano. Je to příjem televizního vysílání prostřednictvím kabelové televize, satelitního příjmu či prostřednictví operátorů tzv. IPTV.Ti všichni budou i nadále distribuovat signál i ve stávající normě srozumitelné pro starší přístroje. Příjem televizních stanic v těchto sítích však není zdarma a je vázán na objednání a zaplacení různých typů balíčků podle programové nabídky jednotlivých operátorů.

Zatímco satelitní vysílání nabízené většinou operátorů u nás je přístupné téměř kdekoliv, kabelové a internetové služby jsou omezeny tím, kde je vybudovaná dostatečná infrastruktura. Kabelové rozvody najdeme hlavně ve městech a větších obcích, kde jsou pokryta zejména sídliště.

IPTV – tedy televize šířená prostřednictvím internetu je rovněž vázaná na smlouvu s operátory, kteří tuto službu poskytují. Navíc však její šíření vyžaduje poměrně rychlou internetovou síť. Minimální rychlost se pohybuje kolem 10 Mb/s. Je-li přípojka vzdálenější od uzlového bodu, nemusí být IPTV technicky vůbec připojitelná. Navíc u pomalejších přípojek sledování TV zároveň s používáním internetu rychlost odezvy sítě.   

Kabeloví, satelitní a IPTV operátoři však zároveň nabídnou širší nabídku programů a často i doplňkové služby, které běžná pozemní televize nenabízí.

Koupit či nekoupit novou televizi už nyní? Je to otázka volby. Nový systém nabízí opravdu kvalitnější obraz i zvuk. Většina nových televizí navíc nabízí ve spolupráci s internetem i služby, které ty stávající „hloupé“ televize nenabízely, jako je přístup do archívu odvysílaných pořadů jednotlivých stanic či vyhledání doplňkových informací. Nové televize často nabízejí také možnost nahrávání programu na externí uložiště a jeho pozdější přehrávání. Jsou často také úspornější a rozlišení jejich obrazovek je často až překvapující. 

Ceny nových televizních přístrojů se liší podle velikosti, značek i vybavení. Ceny set –top boxů začínají cca na 300 Kč od nejlevnějších kusů až po několik tisíc podle výbavy. Srovnání satelitních, kabelových a IPTV nabídek není možné, protože se od sebe výrazně liší a je jen otázkou která nabídka bude komů více vyhovovat.

 

 

 

 

autor: kbz
Spustit audio