Přečíst si etiketu na výrobku v obchodě nebo nezabloudit ve městě. Pomůcky z půjčovny pomáhají lidem se zrakovým handicapem

12. červen 2022, aktualizováno

Světluška otevřela před rokem půjčovnu kompenzačních pomůcek a sportovního vybavení. Zájem půjčovna vzbudila mezi lidmi se zrakovým handicapem po celé republice. Výpůjčky kompenzačních pomůcek jsou bezplatné a klient hradí jen jednorázový servisní poplatek. Půjčovnu využívají také senioři, kteří se vyrovnávají s postupnou ztrátou zraku.

Služeb půjčovny mohou využít i neziskové organizace, příspěvkové organizace, školy a školská zařízení, která pomáhají lidem s těžkým zrakovým postižením a pomůcku či sportovní vybavení potřebují pro přímou práci se svými klienty nebo pro osvětové a vzdělávací účely.

Na jak dlouho je možné si pomůcku půjčit? Na měsíc nebo klidně i na rok. Na kratší dobu si půjčují ti, kteří chtějí vyzkoušet novinku nebo pomůcku, kterou se chystají koupit. Komu se jeho pomůcka rozbila, čeká na novou nebo na opravu, případně má požádáno o příspěvek na pomůcku, půjčuje si na delší dobu. Kdo pomůcku potřebuje jen na určitý čas, ale pořizovat by se ji nevyplatilo, může využít délku výpůjčky až 12 měsíců.

Kamerová lupa

Co je možné si půjčit? Kamerové lupy stolní, přenosné nebo kapesní, telefony a tablety, notebooky, různé záznamníky, diktafony, rozpoznávač barev, chytré hodinky, kameru na brýle s hlasovým výstupem, Pichtův psací stroj, rýsovací sadu a další.

Ze sportovního vybavení lze půjčit tandemové či závěsné kolo nebo cyklopřívěs. Za zapůjčení se platí, ale ceny nejsou vysoké.

Pomůcky, které už sami nepotřebujete, ale stále jsou plně funkční, můžete do půjčovny darovat.

Podrobnosti o půjčovně najdete zde.

Spustit audio