Před 85 lety obsadili Československo nacisté. Situace byla neřešitelná, naší armádě se vysmívali, popisuje historik

Přesně před 85 lety se začala psát nejtemnější kapitola československých dějin. 15. března roku 1939 obsadila německá vojska zbytek okleštěné republiky. Definitivně tak dokončila zkázu, která začala už v září roku 1938 podpisem Mnichovské dohody o postoupení pohraničí nacistickému Německu.

„15. března 1939 jsme ráno stáli u rádia a rádio hlásilo, že právě k nám vstupuje německá armáda,“ vzpomínala na tragické březnové události Eva Dobšíková pro Paměť národa. V té době jí bylo sedm let. „Pamatuju si, jak rodiče zůstali úplně zdrcení.“

Operace Březnový vítr

V šest hodin ráno překročilo 350 tisíc německých vojáků hranice. Začala operace s názvem Březnový vítr.

„To obsazení probíhá velmi rychle. V podstatě v řádech hodin už dosahují Prahy a nad ránem za rozbřesku už jsou na Hradčanech první vozy,“ upozorňuje historik Vojtěch Kyncl z Vojenského historického ústavu.

15. března 1939 přijíždějí do Prahy německé okupační jednotky a vzniká Protektorát Čechy a Morava

„V té době se opravdu už nedalo nic dělat, protože celý obranný systém Československa byl rozbitý a nebyly možnosti, jak se bránit takové obrovské přesile. Československo už bylo vydáno napospas,“ popisuje.

Výnos o zřízení protektorátu

Spolu s wehrmachtem přijelo také obávané gestapo a příslušníci jednotek SS. Nacisté okamžitě začali zatýkat německé emigranty, komunisty a představitele inteligence. Československá armáda, která dostala příkaz neklást postupujícím německým vojákům odpor, musela jen bezmocně přihlížet, jak nacisté obsazovali česká, moravská a slezská města.

Čtěte také

„Je to takový smutný příběh, protože armáda nemohla v podstatě dělat nic zásadního. Filmy jako Tmavomodrý svět to ukazují jasně. Výsměch ze strany nacistů byl výrazný, protože ji dostali do situace, která byla neřešitelná,“ dodává Vojtěch Kyncl.

16. března 1939 vydal Adolf Hitler výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava. Německá nadvláda v českých zemích trvala dalších šest let. 

autoři: Lucie Korcová , vma
Spustit audio

Související