Před 99 lety se stal první četník obětí vraha. Hrob má v Příbrami

16. červen 2018

Stanislav Harant byl první československý četník, kterého při službě v Praze zabil vrah. Stalo se to 14. června 1919. Jeho hrob najdete na hřbitově v Příbrami – v Březových Horách.

„Stanislav Harant se stal obětí povolání. Zavraždil ho zloděj, který se vracel z lupu,“ říká historik Jiří Podlaha. Zloděj se podle jeho slov vloupal do vily budoucího ministra Srby. Odnesl si potraviny, peníze a šatstvo. „Došlo k potyčce a lupič Haranta utloukl holí a pak propíchl bodákem,“ dodal historik.

Podle Radka Galaše z Policejního muzea byl údajný vrah známá firma recidivista Alois Lukeš a zřejmě to nebyla jeho první vražda. „Už v roce 1909 byl po vloupání do vily na Vinohradech pronásledován a při přestřelce zastřelil strážníka Bartoše. Tuto vraždu sice zapíral, ale byl odsouzen na 9 let těžkého žaláře. Trest si ale neodseděl, protože přišla 1. světová válka a on nastoupil na frontu,“ říká Galaš.

Po válce se Lukše dál podle Galaše „živil“ vloupáním do vil. Jako údajný vrah byl vypátrán po pěti letech. I když ani druhou vraždu se mu nepodařilo prokázat, dostal trest 7 let těžkého žaláře pouze za nejrůznější vloupání.

autor: duch
Spustit audio