Před biografem chodili lidé v Třebíči na Kaiserpanorama. Po sto letech mají tu možnost znovu

12. červen 2020

Fotografie slonů, velbloudů, ale třeba i amerických přírodních parků si lidé před sto lety mohli prohlížet za pomoci stereoskopů. Jeden takový měli i v Třebíči na Vysočině. Před několika lety ho tam zrestaurovali a sestavili do téměř původní podoby. A umístili ho do přízemí budovy takzvaného Malovaného domu na Karlově náměstí.

Je třeba říci, že v této budově stávalo na začátku 20. století i původní Kaiserpanorama. „Panorama, stereoskop či císařské panorama spatřilo světlo světa v 19. století,“ říká ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek. Záhadu prostorového vidění přitom odhalil už ve 3. století před naším letopočtem řecký filozof Euklides.

Velký rozmach zažily stereoskopy na přelomu 19. a 20. století, Tehdy se Kaiserpanorama objevilo i v Třebíči a fungovalo pro veřejnost až do padesátých let minulého století.

Kaiserpanorama v Třebíči

Původní třebíčský stereoskop měl dvacet stanovišť s kukátky. Ten současný je sestavený z původních dílů, ale zmenšený jen na deset míst. Změnila se také technologie promítání obrázků. Ta původní totiž už nefungovala. Její část je ale v současné expozici k vidění. Motor točil karuselem, na kterém byly umístěné dvojice diapozitivů, a ty byly zevnitř prosvětlovány,“ popisuje původní technologii Jaroslav Martínek. V současnosti jsou v historické skříni za kukátky umístěné tablety, na kterých se fotografie přepínají.

Dnes mají návštěvníci možnost dívat se na stereofotografie atraktivních míst současné Třebíče. Na začátku 20. století se lidé dívali na obrázky z Dálného východu, ale i na české hrady a zámky. „Ve sbírkách muzea máme asi padesát historických snímků. Převážně jsou to kolorované obrázky národních parků Spojených států amerických,“ dodává ředitel muzea.

Spustit audio