Před koronavirem nás může ochránit nejen prevence, ale především dobrá vlastní imunita

5. únor 2020

Lidí nakažených koronavirem už je přes deset tisíc a čísla stále stoupají. Jakkoliv se jedná o vysoce nakažlivý virus, do určité míry své zdraví ochránit můžeme. Je nutné se především vyvarovat kontaktu se širokým kolektivem, a nemusíme-li, necestovat. Radí MUDr. Petr Grenar.

Především je vhodné se vyvarovat se míst, kde dochází k vysoké koncentraci lidí ze všech koutů světa, tedy především mezinárodním letištím. V rámci preventivního opatření je při delším cestování vhodné použít nejen ochranou roušku, ale především dbát na zvýšenou hygienu rukou. Dobrá imunita je nyní hlavní obranou organismu.

Nákaza se šíří rychle

Celým světem otřásají informace o epidemii koronaviru. Nákaza se rychle šíří a Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Koronavirus je totiž nebezpečný svou specifikou a rychlostí propuknutí infekce. Hlavní problém je jeho schopnost mutace. Je nebezpečný v tom, že nevíme, jak se zachová a jaký bude jeho další vývoj. Každá jeho mutace způsobí větší agresivitu a potom je nebezpečný i pro zdravé a silné jedince. Největší nebezpečí je právě ve zmutovaných kmenech, se kterými se tělo potká poprvé a není na ně připraveno.

Cestování hromadným prostředkem jenom v nejnutnějším případě

Jakkoliv se jedná o vysoce nakažlivý virus, do určité míry své zdraví ochránit můžeme. Je nutné se především vyvarovat kontaktu se širokým kolektivem, a nemusíme-li, necestovat. A pokud ano, ideálně pouze vlastním dopravním prostředkem. Je třeba mít na paměti, že i návštěva čekárny u lékaře je v tomto období riziková, i díky probíhající chřipkové epidemii. Pokud se snažíme navštívit lékaře s nějakou banální infekcí, je možné, že se při dlouhém pobytu v čekárně nakazíme i závažnějším infekčním onemocněním. Nejméně vhodným místem k návštěvě jsou místa, kde dochází k vysoké koncentraci lidí ze všech koutů světa, tedy především mezinárodní letiště.

Časté mytí rukou kvalitním mýdlem je nejlepší ochrana

Při delším kontaktu s množstvím lidí je velmi vhodné používat kvalitní ochrannou roušku. Ale k zásadní ochraně patří především zvýšená hygiena rukou. Časté mytí rukou kvalitním mýdlem je skutečně základní ochrana, kterou můžeme rozšířit i na používání látkových rukavic. Vhodné je i používání malé kapesní desinfekce, kterou si pravidelně ošetřujete ruce. Virus je totiž odolný a nemusíme ho dostat pouze kapénkovou infekci. Stačí se dotknout míst, která byla již infikována, a následně infekci kontaktem rukou přeneseme na vlastní sliznice.

O nákaze i průběhu onemocnění vždy rozhoduje vlastní imunita

O tom, jestli se nakazíme a jaký bude mít nemoc průběh, zásadně rozhoduje naše vlastní imunita. A to ve své podstatě u všech infekčních a nakažlivých chorob, včetně běžné chřipky. Dobrá imunita je ale běh na dlouhou trať a její postupné budování úzce souvisí se zdravým životním stylem. Je nutné dostatečně spát, relaxovat, odpočívat, pohybovat se na čerstvém vzduchu a žít aktivním životem…nekouřit a nepít alkohol. Tělo se vám pak za to odmění právě v krizových obdobích, kdy je naše vlastní imunita často hlavní ochranou před onemocněním.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.