Předražené bydlení a důchodový systém. Jak vidí politické priority lidovců Marian Jurečka?

Delegáti sjezdu KDU-ČSL budou v sobotu volit nového lidoveckého předsedu. Do boje o tento post se přihlásil i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Kam chce lidovce posunout a jak si představuje spolupráci opozičních stran? „Chci politiku KDU-ČSL daleko více přiblížit lidem,“ říká Jurečka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Chtěl bych, abychom jasně uměli říct – maminkám za každé dítě přidáme 500 korun měsíčně k důchodu,“ uvádí Jurečka s tím, že stát by měl pamatovat na lidi, kteří jsou na tom hůře, a to je také politika, kterou by chtěl prosazovat.

Čtěte také

„Rozhodně nechci dělat politiku, která se z 80 procent vyčerpává diskuzemi a kritikou jedné konkrétní osoby v případě premiéra,“ upozorňuje s tím, že nechce, aby Česká republika stagnovala další dva roky jenom pro problémy premiéra této vlády.

„Chci, abychom se bavili o tom, jakým způsobem změnit důchodový systém, aby naše děti a naše vnoučata mohly fungovat v tomto systému,“ nastiňuje. Další věcí, kterou by chtěl otevřít, je nedostupné a předražené bydlení – parlamentní strany by se měly zavázat, aby se nájmy snížily.

A jak by si představoval Jurečka spolupráci s dalšími opozičními stranami? „Jsem schopen, a i dnes to dělám, na krajské úrovni domlouvat se se stranami, u kterých se shodneme na programu a společných prioritách,“ říká.

Nicméně koaliční spolupráce podle něj není tak jednoduše realizovatelná a je velmi obtížné u takového subjektu zafinancovat politickou kampaň ze standardních rozpočtů politických stran. „Tady je mnoho dalších věcí, které jsou komplikovanější, než by se mohlo zdát,“ dodává.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související