Představení musí být strhující a napínavé, říká ředitel divadla Minor Zdeněk Pecháček. Tvůrcům dává absolutní svobodu

5. duben 2022

Zdeněk Pecháček vede pražské divadlo Minor už 24 let. Stál u zrodu nového divadla ve Vodičkově ulici, kam se původní scéna před 20 lety přestěhovala ze Senovážného náměstí. Pod jeho vedením vznikl originální prostor, kde si diváky hýčkají. Umí zabavit děti i jejich prarodiče. Návštěvu je ale potřeba naplánovat, mají totiž často vyprodáno.

„Já se ani nepovažuji za divadelníka, i když celý život dělám divadlo,“ říká divadelní ředitel Zdeněk Pecháček. „Můj otec hrál v Hudebním divadle v Karlíně, furt jsem tam musel sedět. Viděl jsem Krále tuláků třicetkrát, takže jsem to vlastně nenáviděl.“ Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Konzervatoř Jaroslava Ježka. Záhy mu bylo jasné, že klasické divadelní scény ho nelákají. Na Malostranském náměstí ale objevil A Studio Rubín, kde začal také amatérsky hrát.

Nejzajímavější kapitola života Zdeňka Pecháčka se začala psát v roce 1998, kdy se přihlásil do výběrového řízení na ředitele divadla Minor. Pod jeho vedením v Minoru vznikla celá řada nevšedních představení, ze kterých diváci odcházejí plní emocí. Děti i rodiče se zasmějí, společně si popláčou, zakřičí i zazpívají. Důležitou součástí řady inscenací je živá hudba. „Nahraná hudba mně přijde taková mrtvá nebo prostě neosobní, nemůžete reagovat na vývoj toho představení, takže my máme profesionální kapelu,“ vysvětluje Zdeněk Pecháček.

Moderní technologie

Divadlo má na repertoáru pohádky pro děti od dvou let, ale také silné příběhy jako Zá-to-pek, Lipany, Ztroskotání vzducholodi Italia nebo Bratři naděje, které zaujmou starší děti i jejich rodiče. Řada inscenací využívá kromě živé hudby také moderní technologie. „Já se snažím dávat tvůrcům absolutní svobodu, která ale musí být něčím podložená,“ říká ředitel Pecháček. „My často nemáme připravený text, což by se v jiných divadlech asi kroutili, ale tím je daná svoboda. Ten režisér má scénář jen v základních rysech a pak ho doplňuje s celým souborem.“

Libozvuky

Divadelní ředitel Zdeněk Pecháček se v poslední době zabývá televizí Minor, která vznikla v době covidové pandemie. Jde o filmotéku s exkluzivním výběrem filmů, kde najdete minorskou audiovizuální tvorbu s vlastním večerníčkem, ale také krátké filmy pro děti z filmových škol a nezávislých produkcí.

Kde tráví divadelní ředitel Zdeněk Pecháček volný čas? A na co by pozval naše posluchače? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.