Představili jsme vám lokomotivu Albatros a vydali se parním vlakem na Křivoklát

14. prosinec 2011
Region expres , Region expres , Region expres

Region expres bude opět provázet vůně páry. Z pražského Braníku totiž vyjel na Křivoklát expres tažený lokomotivou Albatros. U toho jsme pochopitelně nemohli chybět.

V prvním příspěvku jsme vám nabídli informace o samotné jízdě a ve druhém jsme představili parní lokomotivu Albatros.

Parní vlak se vydal směr Křivoklát z železniční stanice Praha-Braník. Parní lokomotiva Albatros patří ke skutečným skvostům. Obdivovat ji mohli všichni, kteří se v sobotu 10. prosince vydali na Křivoklát. Modrý krasavec si pochopitelně říkal o pozornost. Mimochodem, byla to její poslední letošní jízda a na koleje zřejmě nevyjede ani v roce příštím.

Pozvánka:
Pozvánka k prohlídce pražského Národního technického muzea. To totiž otevřelo svůj šestý výstavní sál. Ve druhém patře tak můžete spatřit nejen obří model nových Vítkovic a cukrovaru, ale také modelové kolejiště. Je zhotoveno v měřítku 1:45 a určitě potěší malé i velké obdivovatele lokomotiv. K vidění jsou lokomotivy jezdící v minulosti po kolejích střední Evropy a to od roku 1890 do roku 1970. Tedy pádný důvod k návštěvě Národního technického muzea.

Zprávy z železnice:
Pokud už jste jeli od neděli, kdy platí nový jízdní řád, vlakem, asi jste pocítili pětiprocentní zdražení jízdného. To má podle dopravce pokrýt nálady spojené s růstem DPH a zdražením pohonných hmot. Pozitivní je alespoň zavedení přísnějších norem pro odškodňování cestujících za zpožděné nebo zrušené spoje. Evropské normy, podle kterých se vše řídí, počítají s vrácením jízdného za předpokladu, že zpoždění vlaku dosáhne šedesáti minut.

Brněnští skauti přivezli do České republiky betlémské světlo. Samozřejmě po kolejích z Vídně. V olejových svítilnách uchovávali plamen slavnostně zažehnutý v Betlémě. Do dalších míst se betlémské světlo vydá v sobotu 17. prosince. Vlak se podle sdělení krajského centra osobní dopravy stal s ohledem na bezpečnost nejvhodnějším dopravním prostředkem.

Spustit audio