Předvánoční čas u Janošíků v Nehvizdech provoněly čerstvé koláče a uzené klobásky

19. prosinec 2020

Láska k jídlu a dobrému vínu dovedla manžele Janošíkovy k nápadu otevřít lidem svůj dvorek v Nehvizdech. I když teď mohou moravské delikatesy nabízet sousedům jen z malého okénka.

Sylvie Janošíková je původní profesí kadeřnice. Na jaře však musela kvůli koronaviru zavřít a tak začala přemýšlet, čím si přivydělat. Láska k dobrému jídlu ji nakonec dovedla k uzeným klobásám a moravským koláčům. Domácí dobroty začala jednou za měsíc prodávat na dvorku sousedům.

Na třetí prosincový víkend plánovali původně uspořádat „Dvorek U Janošíků“, kvůli protiepidemickým opatřením ale mohli dobroty nabízet jen u okénka. „Já pocházím z jižní Moravy, z Mikulova, takže odtud máme víno i klobásy,“ prozradila Sylvie Janošíková. Její manžel Juraj, který je profesí technik, zase výborně peče. „Pečeme dvojctihodné koláče, plněné tvarohem nebo mákem a štoly, teď před Vánocemi máme pro děti perníky,“ dodala Sylvie.

A protože je o dobroty od Janošíků velký zájem, sjíždějí se pro ně nejen místní, ale i lidé z okolí, časem také plánují své podnikání ještě rozšířit. Kromě udírny si chtějí pořídit i pekárnu.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio