Přehledně: Jaká opatření přináší nouzový stav. Zákaz vánočních trhů i omezení služeb

26. listopad 2021 09:30, aktualizováno

Letošní předvánoční období se obejde bez adventních trhů. V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu vláda v demisi nařídila nová protiepidemická opatření, která mají zmírnit zhoršující se situaci. Restaurace, bary a kluby budou muset zavírat dříve, změní se i pravidla organizace hromadných akcí. Server iROZHLAS.cz přinesl přehled změn.

Restaurace, bary, kluby

Budou muset mít od pátku 26. listopadu zavřeno mezi 22.00 a 04.59. Pro vstup je nezbytné potvrzení o dokončeném očkování, případně o prodělání nemoci covid-19 v posledních šesti měsících.

Konzumace potravin a alkoholu

V obchodních centrech si budou moci lidé vzít jen jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Neplatí to pro oddělené prostory restaurací.

Lidé nebudou smět na veřejnosti pít alkohol. Opatření platí od pátečních 18.00.

Vánoční trhy, advent, horká medovina (ilustrační foto)

Hromadné akce

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude od pátku 26. 11. od 18.00 moci maximálně 1000 lidí. Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci nejvýše 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

Pro návštěvníky všech hromadných akcí bude nadále platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti covidu-19, případně dokladem o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Aktuálně nebyla kapacita omezená. Restrikce se dotkne už pátečních utkání hokejové extraligy a víkendových duelů nejvyšší soutěže v hokeji, fotbale i dalších sportech.

Omezeny budou také aktivity v amatérském sportu, kde se může hromadných akcí typů zápasů a turnajů zúčastnit maximálně sto lidí. Nyní byl limit tisíc. Na rozdíl od restrikcí, která trvala od loňského podzimu do letošního jara, tentokrát zůstávají venkovní i vnitřní sportoviště otevřená a trénink i soutěže jsou povolené.

Vánoční trhy, advent (ilustrační foto)

Vánoční trhy

Jsou zakázány od pátku 26. 11. od 18.00, a to s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Zákaz se týká trhů speciálně zřízených pro předvánoční období. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřené, nebude se tam moci jíst a pít.

autor: pat | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio