Přehledně: Jaká pravidla budou od 3. května platit ve firmách, školách a službách

30. duben 2021 11:00

Od pondělí se otevírají kadeřnictví a podobné služby, do škol se vrací další vlna dětí. Vláda to ale umožnila jen za splnění hygienických podmínek jako je nošení respirátorů nebo testování. Při pohledu na pravidla přitom vyvstává mnoho otázek. Mohu se otestovat až v salónu? Kolikrát týdně bude muset podstoupit testování moje osmiletá dcera? A co školky? Přinášíme přehled opatření, které se týkají testování.

Kadeřnictví a další služby

Od 3. května si lidé v Česku budou moci zajít například na manikúru, na masáže, do kadeřnictví nebo dalších „tělových“ služeb. Musí se ale prokázat negativním testem na koronavirus.

Stát považuje antigenní test za platný 72 hodin od odběru. Ministerstvo zdravotnictví přitom upřednostňuje, když bude profesionálně odebraný. Lidé ale mohou využít také testy z práce nebo ze školy. Že test podstoupili, pak prokáží potvrzením ze zaměstnání, nebo čestným prohlášením.

Testování na koronavirus ve firmách

„Možný je i samotest přímo v provozovně. Sám doporučuji, aby to bylo výjimečné řešení, ale je možné,“ přiblížil třetí alternativu ve čtvrtek na tiskové konferenci Petr Arenberger (za ANO). Přesnější PCR test je potom možné využívat až sedm dní.

Testování mohou vynechat jen lidé, kteří koronavirus prodělali v minulých třech měsících nebo ti, kteří minimálně před čtrnácti dny dostali druhou dávku očkování proti koronaviru.

Ve službách pak bude fungovat režim jeden zákazník na jednoho obsluhujícího a mezi místy, kde sedí jednotlivci, mají být dva metry. I profesionál jako třeba kadeřník přitom musí mít platný test. Podle Arenbergera pro něj není ideální samotest, ale ministerstvo ho ani nezakazuje.

Mimořádné opatření, které se týká nejen služeb, je vyvěšené na webových stránkách vlády.

Antigenní testování žáků základní školy

Testování ve školách

Mateřské školy

Od pondělí se do mateřských škol v Královéhradeckém, Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze vrací děti. Dosud je mohly navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Od 10. května se potom otevřou školky v celé republice. „Kdyby byla v nějakém okrese situace vyhodnocená jako riziková, tak ministerstvo a paní hygienička mají možnost lokálního zásahu,” řekl ve čtvrtek ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Děti v mateřských školkách nemusí mít testy, ani nemusí nosit ochranu úst a nosu.

Základní školy

Žáci prvního stupně základních škol se vrátili do lavic už před několika týdny. V pondělí se k nim ve zmíněných krajích přidají i žáci druhého stupně a nižšího stupně víceletých gymnázií. Od 10. května by se pak měli k prezenční výuce vrátit žáci druhého stupně i ve zbylých krajích.

Všichni budou navštěvovat školu v takzvaném rotačním režimu - jeden týden zůstávají doma a druhý chodí do třídy. Bez domácí online výuky se učí žáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol.

Od pondělí se budou zaměstnanci škol a děti z prvních stupňů testovat na covid-19 už jen jednou týdně, žáci druhého stupně po návratu do škol dvakrát. „První test se provede první den osobní přítomnosti dítěte, žáka nebo studenta ve škole v týdnu a mezi jednotlivými termíny testování v jednom týdnu jsou minimálně 2 a maximálně 3 pracovní dny,“ upřesňuje postup mimořádné opatření.

Vzorek pro testování se pak odebírá hned po příchodu do budovy.

Střední školy

Na středních školách zatím probíhá prezenčně jen praktická výuka, k té teoretické se studenti v nejbližších dnech nedostanou. „Teoretická výuka středoškoláků je v balíčku číslo čtyři, tzn. přibližný termín nejdříve 17. května,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Studenti, kteří chodí na praktickou výuku, se musí nechat otestovat jednou týdně.

Vysoké školy

Vláda počítá rovněž s návratem všech studentů vysokých škol k praktické výuce, dosud je povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.

Na vysokých školách bude podle ministra školství Plagy probíhat pilotní PCR testování. Náklady na testování univerzitám proplatí stát. Na testy podle mimořádného opatření budou muset chodit jednou týdně, spadají do kolonky „ostatní případy“.

Děti a kroužky

O pravidlech pro volnočasové aktivity dětí by měla v pondělí jednat vláda. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) o tom v pátek bude jednat i s hlavní hygieničkou. Sportovní tréninky dětí a mládeže jsou již povolené, od pondělí se rozšíří až na dvacetičlenné skupiny v šesti krajích a Praze.

Nutný bude negativní test nebo potvrzení rodiče, že se dítě testuje ve škole. „Tam jsme se dohodli na prohlášení rodiče, že bylo dítě v posledních 72 hodin testováno. Stačí, když rodič doloží čestné prohlášení. Apeluji, aby toho rodiče nezneužívali,“ podotkl Plaga.

Testování na koronavirus ve firmách

Testování ve firmách

Vláda se ve čtvrtek podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) dohodla na tom, že testování ve firmách, ale i na úřadech bude pokračovat ještě celý červen. Zaměstnanci docházející do podniků budou antigenní testy jako dosud muset podstupovat jednou týdně.

S plošným testováním se zatím počítalo minimálně do konce května. Jak dlouho potrvá, kabinet podle Havlíčka neurčil. Vicepremiér to řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Konečné usnesení vydá v pondělí.

Podniky mohou na test čerpat 60 korun z veřejného zdravotního pojištění, maximálně si ale mohou nárokovat čtyři testy na zaměstnance za měsíc.

autor: dok | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio