Premiér Babiš chce po Praze převod všech budov Nemocnice Na Bulovce na stát

16. říjen 2019

Za symbolickou jednu korunu by měla Praha podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO převést budovy Nemocnice Na Bulovce na stát. Zhruba dvě třetiny areálu teď patří městu, zbytek je ministerstva zdravotnictví.

Předseda vlády ve středu uvedl, že nemocnice potřebuje jen jedno vedení. „Pokud všechny nemocnici v Praze jsou pod manažerskou kontrolou ministerstva zdravotnictví, tak tady by to mělo být stejně.“

Praha podle Andreje Babiše na rozdíl od ostatních krajů nemusí dotovat své nemocnice, protože lidi z hlavního města využívají státní nemocnice. To jsou všechny velké, třeba Motol nebo Thomayerova nemocnice. Městu teď patří jen část Bulovky a v budoucnu by to měla být taky Nemocnice Na Františku. Rozdělení Bulovky mezi dva vlastníky podle Babiše navíc komplikuje investice do plánovaných rekonstrukcí. Areál by podle vedení nemocnice aktuálně potřeboval opravy za zhruba 6,5 miliardy korun.

Co na to říká vedení Prahy, Český rozhlas teprve zjišťuje. Premiér Babiš navrhuje budovy třeba také vyměnit, plánuje nabídnout městu třeba státní podíl v kongresovém centru na Vyšehradě.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio