Premiér Babiš navrhl prezidentovi odvolání ministra Prymuly, nového kandidáta mu představí v úterý

23. říjen 2020 08:00, aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil v pátek odpoledne prezidentu republiky návrh odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Nového kandidáta na post by měl Miloš Zeman přijmout v úterý, sdělil ministerský předseda novinářům po jednání v Lánech. Prezident podle něj návrh přijal. Jméno Prymulova nástupce Babiš nesdělil, nezná ho ani prezident Zeman.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula odmítl výzvu premiéra Andreje Babiše, aby rezignoval. Babiš jej tak bude muset odvolat

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) odmítl výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby rezignoval. Důvodem byla noční schůzka v luxusní restauraci v pražském centru s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Prymula na páteční tiskové konferenci řekl, že nic neporušil, v restauraci nebyl a že sám nerezignuje. Babiš jej tak bude muset odvolat.

Premiér Babiš: Romana Prymulu jsem požádal o rezignaci. Pokud ji nepodá, odvolám ho

Ministr zdravotnictví Roman Prymula za ANO končí ve funkci. Premiér Andrej Babiš oznámil, že ho požádal o rezignaci. A pokud ji nepodá, sám ho odvolá. Předseda vlády to řekl na páteční tiskové konferenci. Prymula končí kvůli středeční schůzce s druhým mužem Ano Jaroslavem Faltýnkem v restauraci na Vyšehradě. Podniky měly být přitom zavřené. Babiš dodal, že Faltýnka požádal o rezignaci na post prvního místopředsedy ANO.

„Musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit. Je mi jedno, co tam pan ministr Prymula s panem Flatýnkem dělali, koho tam zvali a proč. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Myslím, že ministr zdravotnictví by měl jít příkladem,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Taková věc je podle něj neomluvitelná. „Požádal jsem ministra o rezignaci. Pokud to neudělá, odvolám ho. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na post prvního místopředsedy ANO. Omlouvám se všem, je to nepřijatelné,“ dodal.

Nikdo podle Babiše není nahraditelný. Premiér již o postupu také informoval prezidenta Miloše Zemana, se kterým se chce sejít.

Nyní Babiš hledá nového ministra zdravotnictví. „Mluvil jsem se dvěma kandidáty, musím to vyřešit do času schůzky s panem prezidentem,“ uvedl Babiš s tím, že v pondělí na vládě už by chtěl mít nového ministra zdravotnictví. Odmítl také, že by resort svěřil exministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO).

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) navštívil ve středu pozdě večer restauraci na pražském Vyšehradě

Jaroslav Faltýnek a Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) navštívil ve středu pozdě večer restauraci na pražském Vyšehradě. Informoval o tom v pátek deník Blesk, který k tomu zveřejnil několik fotografií. Takové podniky přitom musejí být podle nařízení vlády po celý den zavřené. Na stejném místě byl ve stejnou dobu i druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek. Prymulovo chování někteří ministři odsoudili, opozice ho vyzvala k rezignaci.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula stojí v čele českého boje s koronavirem v době, kdy čísla nakažených rostou. Občany několikrát žádal o dodržování přísných vládních nařízení, která v Česku platí. A minulý týden na svém twitteru zveřejnil třívteřinové video s jedinou větou: „Prosím vás všechny, zůstaňte doma.“

Nařízení v boji proti koronaviru ale sám porušil. Páteční deník Blesk informoval, že Prymula si ve středu večer zašel do luxusní restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě. Dorazil před desátou večer a odcházel půl hodiny před půlnocí.

Podniky přitom musí mít po celý den zavřeno. A jídlo mohou nabízet do osmi večer pouze přes výdejové okénko.

Bez roušky

Bulvární deník článek doplnil fotoreportáží s pěticí fotek, které celou situaci dokumentují. V článku pak popisuje, co se vedle baziliky svatého Petra Pavla ve středu pozdě večer dělo poté, co Prymula vyšel za bránu podniku. „Zastrkuje si peněženku do kalhot a – ovšemže bez roušky – míří k přistavené vládní limuzíně,“ přiblížil Blesk.

Prymula podle deníku vyšel z restaurace bez roušky a nastoupil do auta s řidičem, který měl na sobě respirátor. Lidé by měli nosit roušky venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému.

„Ministr si ochranu úst a nosu nedá ani v autě, přestože i tam podle vlády tuhle povinnost má,“ uvedl Blesk. Zda si ale Prymula roušku v autě skutečně nenasadil, z fotografií nevyplývá. Roušky jsou v autě povinné, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti.

V restauraci byli podle deníku ve stejnou dobu i další lidé. Kolem půl jedné v noci z ní pak vyšel i první místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek.

„Objevil se s majitelem restaurace Raimundem Špundou. Oba muži cosi dojednávali jen pár desítek centimetrů od sebe,“ přiblížil Blesk. Oba podle deníku rovněž neměli roušku.

Zatímco ministr zdravotnictví zatím mlčí – jeho reakci server iROZHLAS.cz zjišťuje – s vysvětlením přispěchal druhý muž ANO Faltýnek.

Omluvil se za to, že se s ministrem setkal v uzavřené restauraci. Uvedl, že jde o jeho chybu. S Prymulou prý probíral misi zdravotníků:

„Já jsem poprosil pana ministra Prymulu, až bude mít chvilku čas, abychom se potkali, aby mě informoval jako předsedu klubu o aktuální situaci a současně mi vysvětlil vlastně tu otázku zahraniční mise lékařů z Ameriky, protože to bude muset schvalovat sněmovna.“

Luxusní podnik Rio’s se nachází hned naproti bazilice svatého Petra Pavla. Na jeho stránkách stojí: „Restaurace je bohužel opět z nařízení vlády zavřena. Znovu jsme ale pro Vás otevřeli alespoň okénko.“

Kritika z řad ministrů

Chování ministra Prymuly odsoudil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD): „Podobné porušování pravidel je naprosto nepřijatelné.“

rymulu kritizoval i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená,“ uvedl pro Deník N

„Jakkoliv je to složité, neboť je nezpochybnitelným odborníkem a hlavním autorem strategie proti covidu, nemůže podle mě pokračovat jako ministr zdravotnictví ČR,“ dodal.

Ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek řekl Radiožurnálu, že svým chováním ministr Prymula selhal.

„Podle mě je to naprosté selhání a nedovedu si představit, jak s takovou autoritou řídit takovou situaci, jako je dnes. Nevím, co by se na tom dalo vysvětlovat. Podle mě je to neomluvitelné,“ popsal.

Někteří politici z řad opozice pak vyzvali Prymulu k rezignaci. „Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte,“ napsala na twitteru například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio