Přemluvte ovci, ať jde podle scénáře, vzpomíná na natáčení Policie Modravy Martin Zahálka

14. únor 2023

Martin Zahálka je dvorním dabérem amerického herce a wrestlera Dwayna Johnsona. „Toho dabuju hodně, on je totiž pracovitý a hodně točí,“ pochvaluje si herec, kterého znáte také ze seriálu Policie Modrava.

V seriálu ztvárnil roli Jindry Cermana. Vzpomíná, že komplikovanější bylo natáčení se zvířaty, s kterými se v seriálu objevoval. Někdy vedl kozu, jindy ovci. „Ovce mě neposlouchala. Byl záběr, kdy jsem ji měl přinést v náručí k veterináři. Bylo náročný tu ovci přesvědčit, aby šla se mnou tam, kam měla podle scénáře jít,“ vypráví v rozhovoru herec.

Zranění od Vašuta se ozvalo

Jednou se kvůli němu muselo dokonce na tři týdny posunout natáčení. „Byli jsme v Chorvatsku na dovolené, v klidu jsem plaval v moři a najednou se mi čtvrt oka zatemnilo a neviděl jsem. Večer půl oka. Tak jsme se sbalili a jeli do Prahy. V Motole mě hned operovali, utrhla se mi sítnice,“ vzpomíná na hrůzné pocity, kdy málem oslepl.

„Kdyby se operace zpozdila o dva tři dny, už by to oko nezachránili. Věděl jsem, že s ním mám problém, doktorka mě na to upozornila už jako studenta. To mě totiž na škole nechtěně nakopnul Marek Vašut. Dva měsíce jsem to léčil a už mám na tom oku operovaný i šedý zákal. Ale nevím, jestli si to Marek pamatuje,“ usmívá se s nadhledem.

Jeviště má sílu

S režisérem seriálu Policie Modrava Jaroslavem Soukupem se potkal už ve filmu Discopříběh 2, kde hráli policisty a měli zatknout Ladislava Potměšila. „Já si zrovna předtím zlomil ruku a přišel tam v sádře. Tak se jen děsili, jak budu zatýkat a řídit auto. Ale u té uniformy nakonec ušili jeden rukáv delší, tak myslím, že dodneška o tom nikdo nevěděl,“ prozrazuje Martin Zahálka.

Čtěte také

Srdeční záležitostí je však pro něj divadlo. V Divadle na Vinohradech byl v angažmá 25 let. „Těžko se odchází po tolika letech. Ale bohužel hodně herců odešlo, vyměnila se celá generace a bylo potřeba se posunout dál. Ale na Vinohrady vzpomínám strašně rád.“

„Divadlo nabíjí, mnohokrát jsem si to ověřil. I když jsem hrál indisponován, tak to jeviště má obrovskou sílu a energii, která z těch diváků jde. To opravdu zapomenete na to, že vás třeba bolí zub. Jeviště dělá zázraky.“

V současné době hraje v Divadle Lucie Bílé v komedii S tvojí dcerou ne, kde se na jevišti potkává například s Petrem Nárožným. Jeho vitalitu a smysl pro humor obdivuje. Také on sám se zařadil mezi čerstvé důchodce. „Naštěstí to nijak nepociťuji a jak říkají Němci, cítím se ‚frisch und elastisch‘,“ dodává s humorem.

Co měli při natáčení Policie Modravy zakázáno a kolik dní nejdéle čekali na jeden záběr? Jak se mu hrálo s manželkou Lucií Juřičkovou? V rozhovoru u Alex také prozradil, že je vášnivý šachista.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.