Přeprava zavazadel po železnici

16. únor 2004
Dobrá rada

Při cestování do našich horských středisek dává většina milovníků zimních sportů přednost automobilu. Pohodlnou přepravu lyží a zavazadel umožňují i České dráhy, kde na rozdíl od silničního provozu nehrozí kalamity a zácpy. Přeprava při využití stávajících slev může být lacinější než cesta autem. Navíc za některá zavazadla nemusíte k jízdnému připlácet.

Matouš: Jeden pár lyží, skateboard a boby patří do kategorie ručních zavazadel, která jsou přepravována bezplatně s cestujícím a ten odpovídá za jejich bezpečnou přepravu. Například kapající sníh nesmí obtěžovat jiné cestující.

Říká Ladislav Matouš z obchodně provozního ředitelství Českých drah v Plzni. Lyže a další zavazadla mohou jet s vámi i odděleně jako cestovní zavazadla.

Matouš: Tato přeprava už je omezena na vybrané vlaky a ty mají v jízdním řádě v hlavičce značku kufr.

Stačí tedy přijít na nádraží, koupit jízdenku a odevzdat zavazadla? Musí to být s předstihem?

Matouš: Pokud takovým vlakem pojedete, stačí přijít půl hodiny před odjezdem, podat lyže jako cestovní zavazadlo v zavazadlové pokladně a jedou s vámi.

Přeprava stojí 80 korun, u zavazadel za každých započatých 15 kilogramů také 80 korun. Pokud vlak není označen, můžete zavazadla poslat dříve nebo je dráha přepraví nejbližším vhodným spojem. Dráha odpovídá za případné poškození nebo ztrátu.

Matouš: Při poškození nebo ztrátě zavazadla hradí České dráhy prokázanou ztrátu. Ta se prokazuje soupisem věcí a doložením jejich ceny při nákupu. Pokud není schopen cestující stvrzenky dodat, přísluší mu náhrada ve výši 100 korun za každý chybějící kilogram, nejvýše však do 1500 Kč.

V případě že zavazadla podáte včas a v cílové stanici nebudou, máte nárok na slevu z přepravného.

Matouš: Při nedodržení dodací doby, zaplatí dráha za každých započatých 24 hodin po dni, kdy mělo být zavazadlo připraveno k odběru 10 procent z dovozného, nejvýše však jeho polovinu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu