Přeprodané lístky zablokujeme. Slavia vyhlásila před derby válku překupníkům

16. březen 2017

Fotbalové derby pražských „S“ je už teď vyprodáno a lístky nakoupili i lidé, které fotbal vůbec nezajímá. Překupníci nyní lístky prodávají několikanásobně dráž, až za dva a půl tisíce korun. To se nelíbí vedení Slavie a klub se snaží celou situaci razantně řešit.

Derby může být dost drahým zážitkem. Na inzertních webech se ceny vstupenek dostaly až ke dvěma a půl tisícům korun. Překupníci dlouhodobě vydělávají na akcích, o které je velký zájem, a derby není výjimkou, nezvyklý je ale způsob, jakým bude tentokrát klubové vedení takové případy řešit.

„Vyzvali jsme fanoušky, aby nám na e-mail posílali případy, kdy jim překupníci nabízejí vstupenky za vyšší ceny. Pokud máme informace, o jakou vstupenku se jedná, zablokujeme ji, stornujeme a na utkání bude neplatná,“ říká tiskový mluvčí klubu Michal Býček.

Pokud si fanoušci přeprodávají lístky za nákupní cenu, vedení klubu zasahovat nebude. „Ale pokud chce někdo na našich lístcích a fanoušcích vydělávat, vadí nám to,“ dodává mluvčí.

Ještě větší trest by hrozil lidem, kteří by chtěli jednorázově zpeněžit svou permanentku, tu by jim klub zablokoval do konce sezony.

Překupníci na pohrůžku Slavie zareagovali a snaží se ji obejít. Z aukčních serverů zmizely fotografie konkrétních lístků, přeprodejní server Viagogo vůbec konkrétní místa neidentifikuje. Právě na něm se lístky nabízejí až za 2500 korun.

Razantním krokem vršovický klub může uštědřit ránu nejen překupníkům, ale také fanouškům, kteří se za každou cenu chtějí dostat na zápas, ale nakonec se vstupenkou z druhé ruky nemusí projít turniketem.

Čtěte také

„Máme nějaké obchodní podmínky, které jsou na našem webu i na vstupence. Do budoucna chceme tento problém ještě konkrétněji a jasněji zahrnout do pravidel, aby se to neopakovalo,“ upozorňuje mluvčí. Podle návštěvního řádu se překupník vystavuje nejen riziku propadnutí lístku, ale také pokutě až 50 tisíc korun.

Praktiky Viagogo či dalších přeprodejců sice odporují podmínkám prodejce, ale neodporují zákonu. „Pokud podnikatel vstupenky řádně nabyl za účelem dalšího prodeje, může si určit cenu sám,“ vysvětlil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich s tím, že pokud byli kupující předem seznámeni s cenou, byť vyšší, nejsou klamáni.

Fotbalové derby pražských "S" bude vrcholem 22. kola fotbalové ligy, které následuje po reprezentační přestávce. Domácí Slavia bude chtít před plným stadionem potvrdit formu a pozici aktuálního lídra tabulky. Zato Sparta je v krizi, která vyvrcholila odvoláním trenérské dvojice Holoubek - Požár a nástupem Petra Rady.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio