Přerovská ornitologická stanice má expozici i na zahradě. Představuje třeba typy ptačích krmítek

8. leden 2019
Česko – země neznámá

Ornitologická stanice v Přerově má bohatou historii, zajímavou současnost i vize do budoucna. Je místem, kde má člověk přírodu doslova na dosah ruky. V hlavní budově je umístěna expozice čítající stovky druhů vycpaných ptáků. Od mláďat až po dospělé. A zajímavosti jsou k vidění i na zahradě, kde je teď v zimě opravdu živo. Umístěny jsou tam totiž různé typy ptačích krmítek. 

 

 

V Přerově se návrh na vybudování Výzkumné ornitologické stanice objevil ve třicátých letech minulého století. Ve stejném roce začala stavba budovy poblíž historického parku Michalov, v sousedství lužního lesa a slepého ramene řeky Bečvy.

Sídlo stanice za války poškodilo bombardování, v roce 1997 ničivé povodně. Budova tak má za sebou řadu oprav a rekonstrukcí. Upraveny byly i prostory zahrady a postupně přibyly i voliéry pro handicapované ptáky, kteří se už nemohou vrátit zpátky do volné přírody.  Dnes je přerovská ornitologická stanice ORNIS součástí Muzea Komenského. 

ORNIS je nejen místem pro odborníky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naopak rádi přivítají každého návštěvníka. V nabídce jsou výukové programy, výstavy, přírodovědné exkurze i poradenství. V záchranné stanici se ošetřovatelé starají o zraněné živočichy, hlavně ptáky. Ročně ošetří kolem čtyř stovek živočichů, z nichž se do volné přírody vrací zhruba třetina.

Se všemi u nás žijícími druhy ptáků se pak můžete potkat v prostorách stálé expozice. A můžete tam obdivovat také některé pestrobarevné exempláře z exotických zemí.

Venkovní zahrada, obklopující ornitologickou stanici, je místem, kde to žije. K vidění jsou tam ukázky nejrůznějších hnízdících budek a také krmítek, a tak můžete kromě jiného i načerpat informace, které mohou posloužit jako inspirace pro vlastní výrobu budek a krmítek. Teď v zimě se to může hodit. 

autor: zem
Spustit audio