Přerovské kino Hvězda mělo v míru sloužit kultuře, za války jako kryt. Ten se teď otevírá veřejnosti

22. říjen 2018
Česko – země neznámá

V Přerově za minulého režimu existovalo bezmála sto sedmdesát krytů civilní obrany. Po Praze jich město mělo nejvíce v republice. Jeden z největších zůstal dodnes v nezměněné podobě v podzemí kina Hvězda. Dovnitř se ale dostal jen málokdo. Lidé, kteří měli na starosti provoz a také pár zahraničních delegací.  

 

 

Od počátku stavby kina Hvězda bylo jasné, že objekt poblíž centra města bude mít i jiné, než jen kulturní využití. V dobách mírových plnili kinosál filmoví fanoušci, za války či živelné katastrofy by se proměnil v bezpečný úkryt pro devět set lidí. Stačilo přidat k sedadlům dřevěné lavice, které dnes lemují jednu z chodeb v suterénu. Přechod na nouzový provoz by zajišťovalo zhruba pětatřicet osob. Správce, velitelé úseků, obsluha technologického zařízení. A také zdravotníci, hasiči a pořádková služba. V případě nebezpečí by se objekt neprodyšně uzavřel.

Stroje a zařízení zajišťující přežití jsou ukryty v podzemí. Technické vybavení patřilo ve své době k nejmodernějším. Pokud se dovnitř podíváte dnes, budete mít pocit, že se pod kinem doslova zastavil čas. Překvapí vás bludiště chodeb, trubek a rozvodů, které se ukrývají za těžkými kovovými dveřmi.  Dieselový agregát měl zajišťovat náhradní dodávku elektrické energie. Jako zásobárna pitné vody slouží obří zelené nádrže, užitková voda byla k dispozici v jakémsi bazénu pod zemí. V technologické části narazíte na nejrůznější filtry, čerpadla a samozřejmě i hygienické zázemí. Sprchy a toalety. Další objevíte za oponou a filmovým plátnem. 

Čas na tak zvané zpohotovění krytu určila směrnice na dvanáct hodin. Provoz by zajišťovalo krytové družstvo po tři dny. Se záložními filtry ještě déle. Členové družstva by se pohybovali výhradně v technologickém zázemí. O lidi, kteří by se bočními vchody přes plynotěsné předsíně ukryli v kinosále, by se starala pořádková služba. Naštěstí k žádné válečné události nedošlo a kryt sloužil jen jako místo školení civilní obrany s případnou ukázkou technologií.

Letos se město Přerov dohodlo s vedením kina, že zpřístupní protiatomový kryt veřejnosti, zatím o státních svátcích - 28. října a 17. listopadu. Další možnosti by pak měly být během příštího roku. Na prohlídku si ale musíte zajistit rezervaci. Telefonicky nebo na webových stránkách kina Hvězda. 

autor: zem
Spustit audio