Přerovské soví noci

23. březen 2011

V přerovském parku Michalov se už po několikáté konala Soví noc. Podrobnosti prozradila paní Jana Kosturová z Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově, která tu působí jako pedagog volného času. A s ukázkou hlasu tokající sovy pálené přišla nejprve řeč na tento druh...

Sova pálená je sova, které je u nás početně dosti málo. Je velmi ohrožená, protože je úzce vázaná na lidská obydlí a my jí dnes bohužel nevytváříme podmínky pro hnízdění. Takže lidé se se sovou pálenou potkají asi méně často než třeba s puštíkem či s kalousem ušatým.

Jak akce „Soví noc“ probíhá?
Už od roku 2006 k nám jezdí pravidelně vždycky v březnu paní Věra Malátková, která je pracovnicí záchranné stanice pro zraněná a handicapovaná zvířata v České Třebové. A tahle milá návštěva nám vždycky vypráví asi hodinku o sovách, o jejich zvláštním životě, o tom, jak jsou přizpůsobeny životu v noci. Vždycky s sebou také má i živé exempláře, jedná se právě o zraněné sovy z její stanice. Tyto sovy si mohou návštěvníci, samozřejmě opatrně, pohladit a prohlédnout zblízka, zjistit, jak sova vypadá. Po této přednášce odcházíme vždycky z naší stanice do nedalekého parku Michalov, kde sovy volně ve stromech hnízdí, a my se pomocí nahrávek hlasů snažíme vyprovokovat sovy k nějaké odezvě. Většinou se nám ozývají, případně na nás i nalétávají, protože si tak chrání svoje teritorium.

Soví noc

Vy ty sovy tak trochu dráždíte...
Přesně tak!

Akce „Soví noc“ byl váš původní nápad, nebo jste se někde inspirovali?
Tuto akci vymyslel náš bývalý vedoucí Mgr. Zdeněk Vermouzek, nynější ředitel České společnosti ornitologické. Z jeho popudu tedy akce vznikla a od té doby se pravidelně opakuje, byla i součástí úspěšných projektů různých organizací včetně ornitologického projektu Olomouckého kraje. Ta akce je už docela známá a jezdí nám sem lidé nejen z okolí Přerova, ale z celého Olomouckého kraje právě díky propagaci těchto projektů.

Městský park Michalov v Přerově

Na příští akci jsme tedy všichni zváni – ale to se asi do parku nevejdeme...
Do parku se jistě vejdete, v budově to bude trošku horší. Zatím máme návštěvnost kolem 200 účastníků, při horším počasí počítáme s návštěvností menší. Ale určitě to nějak zvládneme, jako vždycky. Většinou rozdělujeme návštěvníky na dvě skupinky, takže kromě přednášky Věry Malátkové si užijí ještě jiný program s naším ornitologem, poslouchají třeba hlasy ptáků, mohou se podívat na vajíčka sov apod.

autor: pku
Spustit audio

Více z pořadu