Přestupky za volantem: Jaké jsou nové pokuty a body? Na jak dlouho hrozí zákaz řízení?

1. leden 2024 08:00

Od 1. ledna 2024 se zpřísňují postihy za závažné přestupky. Bodový systém se upravuje na tři možné sazby.

Čtěte také

Po více než sedmnácti letech se v Česku zásadně mění bodový systém pro řidiče. Ten nový platí od Nového roku. Zjednodušuje sazbu bodů za přestupky a zpřísňuje sankce za závažné přestupky.

Reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček sledoval koncem roku 2023 službu policejní hlídky na Berounsku. Za jízdu rychlostí 64 km/h na "padesátce" byla řidiči udělená pokukta na místě ve výši 500 korun. Pokud by řidič spáchal přestupek po Novém roce, už bude posuzován podle nového bodového systému a na místě by zaplatil minimálně 1.500 Kč.

Odrazující účinek vysokých sankcí

Nové sazby jsou tvrdší hlavně za nejčastější a nejzávažnější přestupky. "Ono ve finále jich není zase tolik. Pořád je to vysoká rychlost, alkohol, držení telefonu," přibližuje šéf BESIPu Tomáš Neřold.

Třeba za telefonování za jízdy budou nově čtyři body a pokuta na místě se zvýší až na 3.500 korun, ve správním řízení až na 10.000 Kč.

Čtěte také

Zásadní tresty přijdou také za překročení rychlosti. Za to bude policista moct nově odebrat řidičský průkaz na místě. "Za nejvýraznější překročení rychlostních limitů v obci o 40 km/h a více, mimo obec o 50 km/h a více policista při řešení toho přestupku na místě tomu řidiči zadrží řidičský průkaz," vysvětluje šéf dopravní policie Jiří Zlý. Pokuta ve správním řízení se v tomto případě zvyšuje až na 25.000 korun a zákaz řízení se prodlužuje až na rok a půl.

Odrazující má být i sankce za odmítnutí testu na alkohol nebo drogy. "Bude hrozit až tříletý zákaz řízení a pokuta ve správním řízení až do výše 75.000 korun. Pokud navíc řidič způsobí pod vlivem nehodu, je to samozřejmě pro něj přitěžující okolnost," podotýká mluvčí Ministerstva dopravy Filip Medelský.

Nový bodový systém podle Ministerstva dopravy nemá zbytečně šikanovat slušné řidiče. Cílem je hlavně postihovat vědomé porušování předpisů, které ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu.

Podrobnosti o novém bodovém systému na webu BESIPu

Přehled změn v bodovém systému

Prohlédněte si všechny změny ve výších pokut uložených na místě, nebo ve správním řízení, v počtech udělených bodů a případných zákazů řízení (tabulku lze kliknutím zvětšit):

Změny v bodovém systému
autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio