Preventivní prohlídky neodkládejte ani v současné pandemické situaci

18. listopad 2020

Mnoho lidí se v současné době bojí zajít k lékaři, aby se v čekárně nenakazili onemocněním COVID – 19. Svému praktickému lékaři zavolejte, pokud máte jakékoliv potíže. Vyptá se vás telefonicky, jaké máte příznaky, a objedná vás na určitou hodinu, abyste se v čekárně nepotkali s jinými lidmi a eliminovalo se riziko nakažení. Nepodceňujte především bolesti břicha a nezapomínejte na preventivní prohlídky.

Jakkoliv se návštěvě lékaři spíše vyhýbáte, jsou určité symptomy a příznaky, které v žádném případě nepodceňujte a svému lékaři zavolejte. Nejlépe vždy pokud vás postihnou bolesti břicha nebo hlavy, bolesti v zádech a na prsou a když se objeví silná vyrážka. V tomto období se totiž poměrně často objevují i pásové opary, které začínají krutou bolestí v zádech, v ramenou nebo na ruce. Bolesti se mohou ohlásit už týden před tím, než se na kůži objeví puchýřky pásového oparu.

Velmi nebezpečné jsou především bolesti břicha. V tomto případě opravdu na nic nečekejte a vždy lékaři zavolejte. Lékař břišní oblast prošetří hmatem a rozhodne, jak dále postupovat. Neodkládejte ani bolesti a problémy močového měchýře – především vždy, když se objeví krev v moči nebo pálení a řezání při močení. Tyto problémy se musí podle závažnosti stavu včas přeléčit léky a antibiotiky.

Na preventivní prohlídky si každý lékař čas udělá čas podle původním plánu

Každý pacient má ze zákona také právo jednou za dva roky na preventivní kontroly. Preventivní péči neodkládejte ani v současné pandemické situaci. Každý praktický lékař i v současné situaci provádí preventivní prohlídky včetně testů na okultní krvácení a screening kolorektálního karcinomu, odběr krve pro zjištění hladiny cukru nebo cholesterolu.

Právě kontrolu cholesterolu je sice možné v některém případě odložit. Ovšem jakkoliv je současná situace mimořádná, není možné nechávat pacienty bez kontroly a všech pravidelných preventivních programů pro hypertoniky, diabetiky nebo astmatiky. Každý lékař své zdravé pacienty na preventivní prohlídky objednává na konkrétní hodiny tak, aby se v čekárně s nikým nepotkal a eliminovala se tak možnost infekce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.