Prezident poslal papeži zvací dopis. Chce, aby do Česka přijel na výročí vypálení Lidic

13. leden 2017

Prezident Miloš Zeman pozval v úterý papeže Františka na návštěvu České republiky u příležitosti výročí 75 let od vypálení Lidic v červnu letošního roku. Přítomnost Jeho Svatosti má podle dopisu přinést útěchu a zároveň být připomínkou „nepředvídaných aktů násilí“. Celé znění zvacího dopisu v pátek zveřejnil Hrad na svých webových stránkách.

Zeman zve papeže k 75. výročí tragické události, která podle zvacího dopisu „dodnes vzbuzuje v našich srdcích smutek a bolest ze smrtí a utrpení nevinných, ale také odpor ke zvůli, krutosti a nemilosrdnosti“. Dopis dále pokračuje ve výkladu historických souvislostí vypálení Lidic.

„Smutný osud Lidic je historickým traumatem, které si neseme po desetiletí v sobě. Nelze na něj zapomenout nejen z úcty k obětem, ale také proto, že věříme, že by měl sloužit jako varování,“ píše se v dopisu.

„I dnešní svět čelící, abych použil slova Vaší Svatosti, 'postupnému násilí různých druhů a úrovní, válkám v různých zemích a na různých kontinentech, terorismu, organizovanému zločinu a nepředvídatelným aktům násilí' má opět své 'Lidice'.“

Papežova přítomnost na pietní akci by měla přinést útěchu místu a naději všem, „kteří čelí útrapám dnešního světa“. Zároveň by mělo být připomínkou celému světu, že je odkaz lidických hrůz stále aktuální.

Zeman se se současným papežem setkal už v dubnu 2015 ve Vatikánu. V té době také prezident prohlašoval, že Jeho Svatost přijala jeho pozvání na Velehrad, ke němuž mělo dojít do konce jara 2018.

autor: kro
Spustit audio