Prezident T. G. Masaryk si na okázalost nepotrpěl. Přesto se stal módní ikonou naší historie

14. září 2023

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk byl nejen významnou politickou osobností, ale také módní ikonou. Přednost dával jednoduché eleganci a praktičnosti. Oblíbených kousků oblečení se nerad vzdával a nosil je až do roztrhání.

Když se řekne Tomáš Garrigue Masaryk, většina z nás si vybaví muže vzpřímené postavy v elegantním jezdeckém obleku a vysokých kožených holínkách. „Opravdu mu různé oblečení vyloženě slušelo a ta móda, ačkoliv on sám neměl rád marnivost, byla pro něho velice charakteristická,“ vysvětluje ředitelka Muzea TGM Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková.

Kopii bílého jezdeckého obleku občas obléká i dvojník prezidenta Tomáš Kapsa

Ve sbírkách Národního muzea v Praze nebo Masarykova muzea v Hodoníně se dochovaly bílé obleky. Kopii tohoto jezdeckého obleku si při zvláštních příležitostech obléká Masarykův dvojník Tomáš Kapsa. Má štěstí, že je pouze o dva centimetry větší, než býval prezident, a tak mu oblek dokonale padne. Lánské Muzeum T.G.Masaryka proto pana Kapsu mohlo využít i při natáčení dokumentárního filmu o životě prvního československého prezidenta.

O prezidentský šatník se pečlivě staral komorník Josef Hůza. Někdy to bylo ale náročné. TGM si totiž často oblíbil nějaký kus oblečení a velmi nerad se ho vzdával. Boty nosil až do jejich roztrhání. „Co třeba máme ve sbírkách, tak to je jeho panama klobouk, kde je roztržená krempa od toho, jak zdravil dvěma prsty,“ popisuje jeden z oblíbených kousků Magdalena Elznicová Mikesková.

Prezident T. G. Masaryk v tmavé verzi svého sportovně laděného vycházkového „stejnokroje“

Lánské Muzeum TGM má ve sbírce šedomodrý jezdecký oblek. Tvoří ho jezdecké kalhoty, pohodlné sako, bílá košile s odnímatelným límečkem, kravata, jezdecké rukavice z jelenicové kůže a vysoké jezdecké boty. V poslední době do sbírek přibyly také prezidentské kufry a cilindr. K vidění budou na právě připravované výstavě.

Čepice Masaryčka

Oblíbenou součástí prezidentova oblečení byla i čepice – brigadýrka zvaná Masaryčka. Na dobových snímcích prezidenta Masaryka ji zdobila bílo-červená stužka, která byla podle Magdaleny Elznicové Mikeskové poctou československým legionářům. Čepice byla natolik spojená s odkazem TGM, že se po jeho smrti stala tichým symbolem revolty proti nacistickému režimu. Masaryčku mělo na hlavě i mnoho mladých lidí, kteří v transportech putovali do Terezína.

T. G. Masaryk
Spustit audio

Související