Prezident Václav Klaus vyzývá občany k účasti v referendu

9. červen 2003

Prezident Václav Klaus dnes v exkluzivním prohlášení pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál vyzval občany, aby se zúčastnili blížícího se referenda o vstupu země do Evropské unie. Všelidové hlasování označil za historicky neopakovatelnou chvíli. Přímo nedoporučil, zda by lidé měli hlasovat pro či proti. Podotkl ale, že vstup do EU je jen jeden. Klaus věří, že lidé rozhodnou uvážlivě a budou se řídit vlastním rozumem. Text celého prohlášení najdete v příspěvku.

Prohlášení prezidenta republiky Václava Klause k referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii

Vyzývám touto cestou občany naší země, aby se zúčastnili referenda o přistoupení České republiky k Evropské unii. Jsme v historicky neopakovatelné chvíli. Každý z nás bude spolurozhodovat o tom, zda má Česká republika dobrovolně předat významnou část své suverenity a samostatnosti většímu nadnárodnímu celku výměnou za spolupodílení se na jeho rozhodování a za možnost být jeho součástí.

To je rozhodování daleko závažnější než parlamentní či senátní volby, neboť ty se opakují každé čtyři roky. Vstup do EU je jen jeden.

Musíme vycházet i z toho, že Evropská unie prochází složitou diskusí o své budoucnosti. Její výsledky mohou natolik změnit podmínky našeho budoucího členství, že může být nezbytné za rok či dva uskutečnit další lidové hlasování.

Spoléhám na to, že jsou naši občané nadáni vlastním rozumem a že jsou schopni tyto mimořádně závažné věci posoudit. Věřím, že se budou rozhodovat uvážlivě.

Všichni, kteří s touto zemí cítí a jimž její osudy nejsou lhostejné, by měli v pátek 13. nebo v sobotu 14. června svůj názor vyjádřit.

autoři: ark , eli
Spustit audio