Při cestování se chraňte před žloutenkou. Prevence je dodržování hygieny rukou

17. srpen 2022

Pod náporem současného celosvětového infekčního virového onemocnění se často zapomíná na jiné zdravotní nebezpečí. Především v době prázdnin a cestování bychom měli myslet na to, jak se ochránit před hepatitidou – lidově žloutenku. Toto virové infekční nemocnění postihuje játra, a pokud se včas a správně neléčí, může zanechat trvalé následky. Hlavní zásadou prevence je dodržování hygieny.

Žloutence se odjakživa říkalo „nemoc špinavých rukou“. Jakmile přijdete zvenčí, a především před jídlem, vždy je nutné si umýt ruce. Žloutenka se přenáší hlavně kontaktem. A pokud špinavýma neumytýma rukama začnete jíst, velmi pravděpodobně se nakazíte. V tomto případě se jedná o častější infekční žloutenku – tzv. virovou hepatitidu A.

V současnosti je jako ochrana možné také očkování – pokud se ale lidé nechávají očkovat proti zákeřnější hepatitidě typu B, proti častější infekční hepatitidě typu A neochrání.

Hepatitida B se přenáší pouze tělními tekutinami ať už se jedná o sliny, krev nebo moč a je nebezpečnější.

Příznaky žloutenky

Průběh je však zcela individuální. Začíná jako chřipka, která končí v „citronovém zabarvení“. Člověk může trpět únavou i teplotou. Nejčastější reakcí těla je ale zežloutnutí bělma oči a následně i celého těla. Je to tím, že se zvýší hladina bilirubinu v krvi.

Mohou se dostavit i nevolnosti, které signalizují, že jsou napadená játra, především průjem i zvracení. Ale rozhodně byste měli zbystřit, pokud máte světlou stolici a naopak vám ztmavne moč. Okamžitě se izolujte, volejte lékaře nebo nejlépe rovnou jeďte na infekční oddělení.

Léčba pouze přísnou dietou

Pokud žloutenkou onemocníte, nevyhnete se přísné dietě, která je hlavní možnou léčbou. Žádné smažené pokrmy, žádné tuky, a především žádný alkohol…

Pomoci může zvýšený přísun vitaminu B, který pomáhá játrům při jejich regeneraci. 

Spustit audio

Související