Při chemoterapii je ze všeho nejdůležitější zvládnout první depresivní reakci

30. září 2020

Z důvodu obav z šíření nemoci COVID – 19 bohužel mnoho lidí odsunulo preventivní onkologická vyšetření na letní měsíce a možná právě nyní prožívají obtížné období začínající onkologické léčby. Léčba má několik fází a nejnáročnější je průběh chemoterapie. Při léčbě onkologického onemocnění ale nemůžete řešit pouze primární nemoc, ale i přídavné symptomy, které se k tomu přidávají. Radí MUDr. Petr Grenar.

Již na jaře lékaři varovali před zanedbáním různých preventivních prohlídek, především preventivních onkologických vyšetření. Z důvodu obav z šíření nemoci COVID – 19 je mnoho lidí odsunulo na letní měsíce a možná právě nyní prožívají obtížné období začínající onkologické léčby. Každé onkologické onemocnění je obrovská zátěž - pro samotného pacienta i jeho nejbližší okolí. Léčba má několik fází a nejnáročnější je průběh chemoterapie. Chemoterapie sama o sobě je specifická léčba připravená na míru danému onkologickému onemocnění a stavu organismu pacienta. Zároveň je potřeba zohlednit i další faktory, které s ní souvisí Je to sice hlavní pilíř léčby.

Pro úspěšné vyléčení je nejdříve nutné zvládnout prvotní depresi

Při léčbě onkologického onemocnění nemůžete řešit pouze primární nemoc, ale i přídavné symptomy, které se k tomu přidávají. Nejdůležitější je s nemocí bojovat nejen po fyzické ale i psychické stránce a v akutním stadiu zvážit podpůrnou psychoterapeutickou léčbu. Zpráva o pozitivním onkologickém nálezu nás zaskočí a v důsledku se rozvine reaktivní deprese, která sama o sobě oslabuje organismus. Doporučuji nebránit se nasazení antidepresivní léčby, nejlépe v koordinaci praktického lékaře, onkologa a případně psychiatra, abychom stadium šoku z nemoci byli schopni co nejdříve překonat. Pak už se vše může rozvíjet v pozitivním smyslu. Začneme vidět dobré výsledky chemoterapie, jsme schopni nastalou situaci lépe „vstřebat“ a vidíme naději na uzdravení. Než k tomu ale dojme je potřeba ze všeho nejdříve vládnout prvotní reaktivní depresivní reakci.

Nejhorší je pasivní přístup

Během chemoterapie je opravdu nutné respektovat a řídit se pokyny onkologa, který léčbu vede. Chemoterapie má plno vedlejších negativních účinků na organismus. Lze jim ale předejít už jen tím, že dodržujeme správnou životosprávu a snažíme se i nadále udržovat aktivní pohyb. S postupující chemoterapií může velmi klesnout fyzická kondice pacienta. Je opravdu nanejvýše vhodné snažit se hned od počátku léčby i přes nepříjemné stavy v rámci svých možností cvičit. Rozhodne pasivně nesedět, ale dále na sobě pracovat. Pohybová aktivita a otužování je v průběhu chemoterapie důležitá a vede k lepším výsledkům.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.