Při dodržování jednoduchých zásad a pravidel zvládne karanténu každý

4. listopad 2020

Striktní celoplošná opatření způsobily mnoha lidem velké komplikace. Onemocnění covid-19 se rychle šíří i proto, že nařízená karanténa jednotlivců neprobíhá tak, jak by měla. Mezi nejčastější chyby patří nedodržování desetidenní karantény. V případě onemocnění jednoho člena domácnosti je navíc obtížné zachovávat dostatečná karanténní opatření. Při dodržování jednoduchých zásad a pravidel to ale zvládne každý.

Jedním z důvodů, proč se nemoc covid-19 tak rychle šíří, je nedodržování karantény. Pokud se lidé dostali do kontaktu s pozitivním, mají nařízenou desetidenní karanténu. Největší chybou je, že deset dní v karanténě nevydrží. Je pravidlem, že po pěti až sedmi dnech jsou lidé odesláni na první test. A pokud je negativní, získají pocit, že jim nic není a dále už karanténu nedodržují. Vyrazí ven, a to doslova kamkoliv. Karanténa musí být opravdu celých deset dní. Test ukazuje pouze aktuální stav v minutě, kdy byl proveden. To, co bude za dva až tři dny už neukáže. Často se stává, že pacienti onemocní opravdu až desátý den po kontaktu, přestože jejich první kontrolní test byl negativní. A mezitím nakazí další množství lidí.

Desetidenní karanténa je o to těžší, pokud je někdo infekční v početné rodině

Jestliže je potenciálně infekční pacient v karanténě členem početné rodiny, je vše navíc náročnější na organizaci. Provoz domácnosti je nutné maximálně rozdělit. Po člověku, který je v karanténě, zvlášť myjeme nádobí, po každém použití koupelny je nutné, aby si dotyčný vydesinfikoval ruce i koupelnu a měl samostatný ručník, který nikdo z rodiny nebude používat. Pamětníci si možná vzpomenou na karantény z dětství, kdy se vyskytla žloutenka na škole. Je to to samé. Karanténa znamená izolace. Oddělení. Jenom tak můžeme zabránit tomu, aby se koronavirus takto raketově šířil dál.

Hygiena nestačí všechny trasovat. Je nutné chovat se zodpovědně, i když zdravotní problémy necítíme

Pokud jste měli kontakt s nakaženým a zdravotní problémy necítíte, můžeme být bezpříznakoví, ale pozitivní a nemoc šířit dále. Jestliže vás hygiena z důvodu přetíženosti nekontaktuje, měli byste sami zavolat svému praktickému lékaři a sdělit mu, že jste byli v kontaktu s pozitivním člověkem. Pokud jsou členové rodiny v jedné domácnosti registrováni u stejného lékaře, můžete mu rovnou sdělit, koho dalšího z rodiny se možné nakažení a karanténa týká. Lékař pak pro všechny zajistí e-žádanky a pošle na odběr. Jestliže jsou registrováni jinde nebo se jedná o děti, měli by rodiče kontaktovat pediatra a všichni ostatní – tedy přátelé nebo kolegové – kteří s pozitivním člověkem byli rovněž v kontaktu, by se měli naopak nahlásit svému praktickému lékaři. Postup pak bude stejný.

Kontakty s lidmi je nutné nahlásit hygieně, nebo alespoň přímo lidem, se kterými jsme se setkali

Doporučení na trasování se z hlediska času liší – jedno doporučení zní do 48 hodin, tedy dva dny nazpět. Ale časové rozpětí se nyní rozšiřuje už i na pět dní. Tady by každý měl zpytovat svědomí, abychom zjistili, s kým jsme se potkali. Pokud se vám nedovolá hygienická stanice, na nic nečekejte a kontaktuje sami svoje kamarády a příbuzné.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.