Při koupání ve volné přírodě si především ověřujte vodu v mělkých a menších rybníkách

8. červenec 2020

Místo koupání v okolí ostrovů s čistou vodou bude mnoho z nás vybírat mezi přeplněným koupalištěm nebo plaváním v přírodním toku. Pokud se rozhodnete pro rybník u louky nebo jezírko v lese, pravděpodobně se sice nenakazíte nemocí COVID – 19, ale můžete si způsobit jiné zdravotní komplikace. Především kožní. Pomůže čistá sprcha, antihistaminický krém a stín. Radí MUDr. Petr Grenar.

Jak bychom měli místo ke koupání v přírodě vybírat

Letos díky celkové situaci ve světě vyjede méně lidí na dovolenou k moři. Místo koupání v okolí ostrovů s čistou vodou bude mnoho z nás vybírat mezi přeplněným koupalištěm nebo plaváním v přírodním toku. Pokud se rozhodnete pro koupání ve volné přírodě, je potřeba nejdříve vizuálně vodu zkontrolovat, ovšem to nestačí. Je vhodné rovněž získat informace o kvalitě vody v lokalitě, kde se chceme koupat, abychom věděli, jak dalece je plavání v daném místě rizikové. Pomocníkem zde může být internet nebo nejbližší obecní úřad.

Pozor na mělké a malé rybníky

Pravidlem je, že čím větší a hlubší je vodní plocha, tím je v tomto místě také kvalitnější voda ke koupání. Voda je v těchto místech studenější a riziko koupání z hlediska možných následných kožních problémů je zde menší. Mělké rybníky a jezírka v lesích jsou skutečně riziková. Voda se tu rychle zahřívá, a pokud ve vodním zdroji začne teplota vody stoupat, dochází k pomnožení řas a sinic, které ve vyšší koncentraci působí dráždivě na pokožku a mohou způsobit velmi nepříjemné atopické ekzémy. Pokud jsme na tyto sinice a řasy citliví, může to vést až ke krátkodobé pracovní neschopnosti.

Vodovod s pitnou vodou jako první pomoc

Situace vody se mění. Rybník, kde jste se před třemi lety bez problému vykoupali, nemusí být letos stejně bezpečným místem. Pokud po plavání začne svědit kůže, jako první pomoc je nutné se co nejdříve opláchnout a vysprchovat čistou vodou z vodovodu, abychom smyli kontaminovanou vodu ze zdravotně závadného vodního zdroje. Reakce na kůži je ve své podstatě alergií na danou řasu, která je obsažená v přírodním toku. Po opláchnutí je vhodné kůži dobře vysušit a namazat krémem, který je lehce antihistaminický a zklidňuje alergickou reakci přímo na kůži. Pokud se rozjíždí reakce na kůži, rozhodně je nutné se vyvarovat pobytu na slunci. Neopalujte se na přímém slunci, a pokud je pobyt na slunci nutný, použijte ochranné krémy s UV faktorem minimálně 20 i vyšším.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.