Při opalování je důležitý UV faktor krému, UV index a fototyp kůže

12. červenec 2023

Možná se právě sluníte někde na dovolené a užíváte si krásné letní počasí. Nezapomínejte ale na problémy, které vám může přílišné slunění způsobit. Pokud jedete do hor nebo k moři, přibalte si krém s vyšším ochranným faktorem. Při slunění ale musíte vzít v úvahu mnoho dalších okolností. Jak svou pokožku účinně ochráníte?

Pokud se chystáte opalovat, ze všeho nejdříve je potřeba si uvědomit, jaký máte fototyp pleti. Lidem se světlejší pletí pokožka na slunci rychle zčervená, a mohou se tak během chvilky spálit. Musí si pak dávat pozor, aby na slunci nepobývali dlouho a používali krémy s nejlépe s UV faktorem 50.

Tmavší fototyp, tedy lidé s tmavší pletí i vlasy, mohou používat na ostrém slunci pouze UV faktor 30. V každém případě je nutné natírání krému přes den častěji opakovat a především se znovu natřít, pokud si jdete zaplavat. Voda totiž krém i ochranný faktor smyje.

Nadměrné slunění a kožní projevy

Při pobytu na slunci je ale nutné vzít v úvahu i UV index. Dříve byl ve střední Evropě UV index pouze na stupni 4, zatímco v Austrálii na stupni 10. Dnes je tato hodnota už i v našich podmínkách. S tím souvisí i vysoká opatrnost při slunění. Nebezpečí kožních nádorů ze sluníčka je dnes vysoké i u nás.

Ze slunění ale nehrozí pouze rakovina kůže, nepříjemná je i sluneční alergie. Projevuje se vyrážkou, jemnými pupínky, zčervenáním pokožky a svěděním. Postižený se musí sluníčku vyhýbat nebo si kůži chránit prodyšným oděvem a používat pokrývku hlavy.

Při slunečním ekzému pokožka reaguje i po menším slunění drobnými pupínky a svědivým začervenáním

Opatrní pak musíte být i při koupání. Je nutné plavat s pokrývkou na hlavě a obličej si namazat krémem s nejvyšším UV faktorem. Paprsky slunce se totiž od vodní hladiny odrážejí a jeho působení zesilují. Části těla, která jsou nad hladinou, jsou nejvíce postižená.

Pozor na gely a krémy proti bolestem

Chránit kůži před sluncem je nutné i při používání některých léčiv v podobě krémů a gelů, které se používají při bolestech kloubů nebo svalů. Upozornění, že kůže se po ošetření daným léčebným přípravkem nesmí vystavovat slunečnímu záření, je sice vždy uvedené na příbalovém letáku, většina lidí tomu ale bohužel moc nevěnuje pozornost.

Problém je, že se při použití násobí reakce kůže na sluneční záření (fototoxicita). V místě natření pak vznikají spáleniny nebo záněty od slunce. Pokud se chcete slunit a zároveň používat nějaký krém na bolavé svaly, vyberte takový, který kontakt se slunečním zářením umožňuje.

A nezapomínejte, že i když v danou chvíli slunce nesvítí a je pod mrakem, je dobré se svou pokožku chránit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.