Při silniční kontrole můžete za neuhrazenou pokutu přijít o registrační značku. Nové pravidlo se osvědčilo

4. únor 2022 13:49

Přes 20 milionů korun vybrali policisté a celníci od řidičů na pokutách za dřívější dopravní přestupky pod pohrůžkou zabavení registrační značky vozu. Její odebrání umožňuje od začátku roku nový zákon. Motorista, který sankci z minulosti neuhradí při silniční kontrole přímo na místě, může právě o poznávací značku přijít. V celém Česku se to stalo zatím v deseti případech

Celníci dnes prováděli další kontroly řidičů, tentokrát na Pražském okruhu a byl u toho i náš redaktor Radek Duchoň.

Čtěte také

„Jsme před jedním z tunelů na Pražském okruhu. Celníci dělají kontrolu tak, že jedou autem po okruhu. Vzadu za oknem rozsvítí nápis STOP a auta musí za nimi sjet na odstavnou plochu. Tam kontrolují řidiči klasicky doklady, které se kontrolují při běžné kontrole. Navíc si v systému zjistí, jestli nemají z dřívější nějakou neuhrazenou pokutu. Pokud ano, vyzvou řidiče, aby ji zaplatil v hotovosti nebo kartou. Když řidič odmítne, můžou mu na auto nasadit botičku nebo mu fyzicky vzít registrační značku,“ přibližuje redaktor.

Kolik lidí zaplatilo od začátku letošního roku pokutu na místě a kolik to bylo dohromady korun? Jaká byla nejvyšší pokuta zaplacená na místě, jaká nejnižší částka? Kolika řidičům se stalo, že jim policisté nebo celníci odebrali registrační značku? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio