Při zánětu pobřišnice život závisí na rychlosti převozu na operační sál

22. únor 2023

Zánět pobřišnice je vážné onemocnění, se kterým se naštěstí příliš nedostáváme do kontaktu. Pobřišnicí je vyložená celá břišní dutina a je umístěná pod břišní stěnou. Je tedy velice náchylná k tomu, aby se zanítila. Jedná se bohužel o smrtelné onemocnění a život závisí na rychlosti převozu do nemocnice.

Pobřišnice je tzv. předstěra břišní. Jedná se o vazivovou blánu, která je protkaná cévami, mízními uzlinami a lymfatickými cestami. Je umístěná mezi střevy a břišní stěnou. Proto se jí říká předstěra. Navíc je pobřišnicí takto vyložená celá dutina. Jedná to tedy orgán, který je velice náchylný k tomu, aby se zanítil.

Zánět pobřišnice pak probíhá velice rychle. Nejčastěji se objeví při zánětu slepého střeva, kdy tento přívěšek tlustého střeva praskne a obsah se vylije do dutiny břišní. Následkem pak vznikne zánět po celé dutině břišní a hlavně na pobřišnici.

Zánět pobřišnice také může vzniknout, když se perforuje žaludek, například pokud v něm praskne žaludeční vřed. Může se ale rozběhnout i v případě bodného nebo řezného poranění, které projde dutinou břišní. Často se to bohužel stává například při lyžování, když se například lyžařská hůlka zabodne do břicha a projde břišní stěnou. To je těžké zranění, které okamžitě vyžaduje chirurgické řešení.

Bolesti řicha a ztvrdlé břišní svaly? Volejte linku 155

Zánět se projevuje křečovitými bolestmi, které postiženého doslova stočí do klubíčka. K tomu většinou vyskočí i horečka. V tom případě okamžitě volejte záchrannou službu, která vás ihned odveze do nemocnice na chirurgii. Jde opravdu o čas.

Bolesti jsou velmi kruté po celé dutině břišní. Břicho je nejprve lehce nafouklé, pak ale zcela ztvrdne. Dojde totiž postupně ke stažení svalů – a to je pak již jasný ukazatel, že se jedná právě o zánět pobřišnice. Ovšem to je už velmi akutní a nebezpečný stav, když jde opravdu o čas.

Operace je komplikovaná. Zánět se léči vysokými dávkami antibiotik, propláchnutím břišní dutiny, a chirurgickým odstraněním všech sekretů, které se v dutině břišní při zánětu objeví. Hlavně je nutné ohlídat, aby na pobřišnici nevznikla ložiska hnisu, která se pak musí znovu řešit chirurgicky. Od začátku zánětu pobřišnice je nutné se na operační stůl dostat do 6 hodin, jinak toto onemocnění končí fatálně.

Spustit audio