Při zánětu spojivek oči nenamáhejte a držte se spíše v přítmí

26. duben 2023

Zánět spojivek na jaře trápí především alergiky, ale může postihnout kohokoliv. Může vzniknout i z velkého namáhání očí – například při dlouhém dívání se do monitoru nebo v případě, že jsou oči dlouho vystaveny silnému větru nebo prudkému slunci. Nejčastěji se ale zánět spojivek vyskytuje jako infekce spojená s rýmou.

Při zánětu spojivek oči především bolí, ostrost vidění ale zůstává. Infekční zánět se ale projevuje také silným hnisáním. Často pak po ránu ani není možné otevřít oči, protože jsou slepené hnisavou sekrecí. Pokud tedy oči po probuzení nemůžete „rozlepit“, je velmi pravděpodobné, že vás zánět spojivek skutečně postihl. Oči jsou zarudlé a spojivky také. Může se také stát, že zánět spojivek je pouze na jednom oku a může se posléze objevit i rýma. Oči jsou ale spojené přes nosní dutinu a je velmi pravděpodobné, že se zánět rozšíří i do druhého oka.

Zánět spojivek rozhodně nepřecházejte

Jedná se o velmi nepříjemné onemocnění a pokud se zanedbá, hrozí, že se zanítí také oční rohovka. Pak už bude postižen i samotný zrak a vzniknou velké komplikace. Při výše uvedených symptomech je proto na místě zajít co nejdříve za praktickým lékařem, případně lékařem očním, pokud je v dosahu. Lékař pak předepíše léčivé antibiotické kapky a masti. Ty je nutné aplikovat do obou očí, i když může v počátku být postižené pouze jedno.

S léčbou začněte okamžitě

V počátcích zánětu je možné jako první pomoc zakoupit také různé kapky v lékárně, které ale mají spíše desinfekční účinek. I ty mohou pomoci, je ale nutné oči nenamáhat. Tedy rozhodně situaci neřešte tak, že si při vznikajících obtížích koupíte v lékárně oční kapky a budete pracovat 8 – 10 hod na počítači. Při zánětu spojivek patří k léčbě i klid, oči nenamáhejte a držte se spíše v přítmí.

Spustit audio