Při zmijím uštknutí je první pomoc rozhodující

24. srpen 2022

Uštknutí zmijí není nic příjemného a pro postiženého může skončit i smrtí. Ze všeho nejdůležitější je samotná prevence a rychlá první pomoc. Ránu silně podvažte a postiženého převezte co nejdříve do nemocnice.

Koncem léta už většinou nebývá takové horko a často se proto vydáváme na procházky do lesa, kam nás láká sběr lesních plodů nebo hub. Mimo cestu nás ale v lese může každou chvílí škrábnout do nohy nějaká menší větvička.

Čtěte také

Když ucítíte na noze bolest a jste někde v přírodě, dobře se podívejte, jak rána vypadá. Pokud na kůži uvidíte dvě dírky od malých zubů asi centimetr od sebe vzdálené, pak už se bohužel nejedná o malé škrábnutí, ale o zmijí uštknutí. Vše se totiž může seběhnout tak rychle, že si samotného hada ani nemusíte všimnout.

Zmijí uštknutí na každého působí jinak

Nebezpečí zmijího uštknutí nelze odhadnout, jed na každého působí jinak. U někoho způsobí lokální otok či alergickou reakci, u jiného i smrt. Sice se říká, že v poslední době zmije na našem území nejsou tak agresivní a jejich jed není tak ostrý, ale první pomoc i rychlý přesun do nemocnice je v těchto chvílích rozhodující.

Je nutné ránu podvázat a nad místem uštknutí po směru k srdci pevně zatáhnout, aby se jed prouděním krve nedostával dále do těla. Poté se co nejrychleji snažte dostat do nejbližšího zdravotnického zařízení. Raději cestu směrujte rovnou do nemocnice, protože běžný praktický lékař u sebe sérum proti zmijímu uštknutí nemá.

Více jsou v nebezpečí děti

Většinou ke zmijímu uštknutí dojde právě v odlehlé přírodě, kde se zmije nachází. Dříve se také radilo, aby se rána rozřízla a hadí jed se vysál rty. Tento postup se dělal proto, aby proud krve z rány vyplavil co nejvíce jedu ven z těla. Pokud ránu začnete ústy vysávat, je potřeba dávat velký pozor, abyste neměli vy sami v ústech nějaké poranění – ať už na rtu nebo na sliznici, protože pak by se jed dostal i do vašeho těla.

Pokud se postižený do nemocnice nedostane včas, následné reakce jsou různé a u každého jiné. I zcela zdravý a silný člověk se může motat, padat do bezvědomí, může mít závratě, opotí se studeným potem, může začít zvracet nebo dostat průjem.

Reakce mohou být nepříjemné i u zdravého dospělého jedince, o to více jsou v nebezpečí děti. Děti jsou křehčí a sérum proti hadímu uštknutí by rozhodně měly dostat co nejdříve. Času není mnoho. Abychom se vyhnuli vážným problémům, máme na vše asi 30 – 60 min. Čas je individuální a u každého jedince jiný.

Nejdůležitější je prevence

Když půjdete do lesa nebo do míst, kde jsou vyhřáté skály a tedy i možný výskyt zmijí, nechoďte pouze v sandálkách nebo plátěnkách. Je nutné mít na sobě pevné kotníkové boty nebo holínky a snažit se hady včas zaplašit.

Při chůzi mějte v ruce hůl nebo klacek, před sebou s ním pohybujte po zemi, aby se had vyplašil a z dostatečné vzdálenosti sám včas utekl. Pokud se dostanete už do jeho těsné blízkosti, může již sám zaútočit.

Spustit audio

Související