Příběhy včelích medvídků milují děti i jejich rodiče. Jejich autor Jiří Kahoun napsal obyčejnou tužkou více než 40 knih

22. březen 2022

Před 80 lety se narodil výtvarník a spisovatel Jiří Kahoun. Jeho nedožité narozeniny si připomínají i v Městské knihovně Beroun. Chodíval do ní jako čtenář i jako autor, který uměl potěšit srdce dětí i rodičů. Svědčí o tom velké množství knížek, do kterých vlastnoručně vepsal věnování.

V dětském oddělení berounské knihovny má Jiří Kahoun zvláštní místo. Narodil se sice 12. března 1942 v Praze, osud ho ale zavál do Berouna, kde měl v roce 1966 svou první výstavu v berounském muzeu. Psát začal už v 16 letech, první díla však končila v šuplíku. Později začal posílat do novin a časopisů kreslený humor a krátké povídky. První knížku vydal až ve svých 42 letech. Jmenovala se Pískací kornoutek a malí čtenáři v ní našli úsměvné pohádky, které před tím vycházely v časopisu Sluníčko.

Knihovnice Jitka Šímová z dětského oddělení berounské knihovny si Jiřího Kahouna dobře pamatuje. Autor mnoha dětských knížek sem často mířil na besedy s malými čtenáři a ke zdejší knihovně měl srdečný vztah. „ Generace maminek a tatínků a teď už i jejich dětí znají včelí medvídky, ale málokdo ví, že jejich autorem je právě Jiří Kahoun,“ usmívá se Jitka Šímová a ukazuje přání PF 2015, které Jiří Kahoun knihovně věnoval. „Ty jeho nejlepší knížky jsou pro malé děti, a tak je hodně půjčují maminky.“

Martin Kahoun knížky svého tatínka Jiřího Kahouna čte svým dětem před spaním

Pokud jste už dětským knížkám odrostli, můžete zkusit Řeku v barvě nebe. Autor se v ní vrací do 60. let a popisuje, jak se žilo v době budování Orlické přehrady. Některé knížky si Jiří Kahoun také sám ilustroval. Patří mezi ně Knížkový pejsek, Chumelení nebo knížka Můj život s Ferdou, která pobaví jak děti, tak jejich rodiče.

Mnohé příběhy se odehrávají v Berouně nebo v brdských lesích. „On psal často a já si pamatuju hlavně to, že psal obyčejnou tužkou, na papír a nedalo se to potom přečíst,“ vzpomíná jeho syn Martin. Se dvěma nezbednými syny za zády napsal Jiří Kahoun více než 40 knih. Některé pohádky se dostaly dokonce až do čítanek. Teď si je ve škole čtou i jeho vnoučata.

Jaké profese Jiří Kahoun vyzkoušel? A kdo jako první slyšel nově napsané pohádky? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio