Příborem můžeme naznačit, že chceme přidat porci. Radí Eva Filipová

Způsobem složení příboru na talíři se dá číšníkovi a obsluze leccos naznačit.

Chceme-li jídlo přerušit, nikoliv ukončit, příbor na talíři překřížíme. Tím naznačíme, že v jídle budeme ještě pokračovat.

Pokud položíme vidličku křížem přes nůž tak, že hroty vidličky leží přes ostří nože, dáváme číšníkovi najevo, že si žádáme další porci. V restauraci ale není zvykem, abychom dostali přidáno, ale v domácím prostředí záleží na tom, jestli se hostitelka zeptá, zda chceme přidat. Pokud se nezeptá, nic nedostaneme.

Pokud ale dojíme, příbor odkládáme rovnoběžně vedle sebe na talíř, tak že vidlička leží nalevo s hroty nahoru, nůž s ostřím směrem k vidličce a to tak, aby střenky ukazovaly jakoby 16. hodinu.

A ještě jedna zajímavost. Američané mají ve zvyku si maso nejdříve nakrájet na malé kousky, nůž pak odloží naplocho přes obvod talíře a poté pokračují v jídle s vidličkou v ruce pravé. Levou ruku si pokládají na levé stehno. U nás je tento způsob považován za nespolečenský.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová