Příbramské divadlo chystá Tanec na konci léta. Dojemný příběh diváky zavede do předválečného Irska

6. červen 2019 09:10

Je léto 1936 a Evropa stojí na pokraji převratných změn. Hra Tanec na konci léta irského autora Briana Friela diváky zavede do chudé irské vesnice. Vypravěč Michael na scéně vzpomíná na své dětství, které strávil ve společnosti pěti silných žen - své maminky a čtyř tetiček.

Osamělý statek obývá pětice sester. Každá má své představy o životě, všechny zápasí s chudobou, nenaplněnými touhami, osamělostí a nepřízní osudu. Ve hře zůstává celá řada věcí nevyřčena. Slova tak nahrazuje právě tanec, který je obsažen už v názvu hry. Prostupuje celým příběhem a stává se symbolem souznění, lásky a svobody.

Hra Tanec na konci léta proslavila irského autora Briana Friela po celém světě. Premiéru měla v roce 1990 v Dublinu. Krátce potom byla uvedena i v Londýně, kde získala hlavní cenu londýnských kritiků za nejlepší hru roku. V Americe se její inscenace stala nejúspěšnější broadwayskou produkcí sezony a obdržela prestižní ocenění Tony Award. Podle Frielovy předlohy byl v roce 1998 natočen stejnojmenný film s Maryl Streepovou v hlavní roli.

V Příbrami se režie ujal Petr Hruška. Osamělé a povahově velmi odlišné sestry si zahrají Helena Lapčíková, Anna Fixová, Ivana Krmíčková, Eliška Nejedlá a Monika Timková. V dalších rolích diváci uvidí Lukáše Typlta, Jiřího Vojtu a Vladimíra Seniče.

Spustit audio