Příčina zranění šestileté dívky z Jenštejna se stále vyšetřuje. Uštknutí hadem to možná nebylo

6. leden 2021 16:00

Okolnosti zranění šestileté dívky, kterou měl v Jenštejně u Prahy kousnout had, zatím nejsou jasné. Policie po úterním výslechu dítěte nemá žádné nové informace. Jestli dítě skutečně uštknul jedovatý plaz, nebo má zranění jinou příčinu, tak bude jasné až z rozboru krevních testů, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Případ se stal na Nový rok. V obci Jenštejn ve Zlatnické ulici se poranila šestiletá dívka, podle prvních informací šlo o kousnutí jedovatým hadem. Na místo zamířil hasičský záchranný sbor, policie i herpetolog. Dítě kvůli zraněním skončilo v nemocnici.

Čtěte také

Původní zprávy o tom, že dívku uštknul chřestýš, se ale podle Schneeweissové dosud nepotvrdily. „Včera jsme dívku vyslechli a z jejích informací, které nám podala, nevyplývá žádné nové zjištění ani mechanismus jejího poranění. Stále nevíme, kdo nebo co její poranění způsobilo,“ uvedla pro server iROZHLAS.cz. „V současné době čekáme na krevní rozbor, který by měl ukázat, zda se v krvi nachází nějaké stopy jedu.“

Policie podle mluvčí pracuje s několika variantami, bližší informace ale dosud nemá. „V tuto chvíli nelze říct, zda bylo zranění způsobeno nějakým předmětem, nebo právě hadem, a jak k němu vůbec došlo,“ podotkla. S výsledky testů počítá v řádu dnů až týdnů. „Rozbory na jed nejsou specifické, určitě to bude trvat delší dobu.“ Sama holčička podle ní s jistotou neuvedla, že by hada viděla.

Po neúspěšném pátrání trvajícím do druhého dne od události vyzvala obec chovatele, aby oznámili, o jaký druh ztraceného zvířete mohlo jít. „Nikdo se zatím neozval,“ řekl Právu místostarosta Jenštejna Martin Šidlák. Podle svých slov ví asi o pěti chovatelích hadů v obci.

Starosta obce Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) dříve uvedl, že podle herpetologa by mohlo jít o dospělého jedince asi dva metry dlouhého a tři kilogramy těžkého.

autor: Radek Duchoň | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio