Příčinou žaludečních vředů je nejčastěji stres

16. únor 2022

Problémy se zažíváním má občas každý. Možná jste to s vánočním a novoročním hodováním trochu přehnali a ještě i teď jste na dietě nebo se trápíte bolestmi v oblasti žaludku. Velkým problémem ale je, pokud už potíže přerostly v žaludeční vředy.

Problémy se zažíváním jsou dnes poměrně častým jevem. Velice často jsou spojené se stresem a špatnou životosprávou, ale za jejich vznikem může stát i rodová dispozice nebo infekce bakterií helicobacter pylori.

Jejich vzniku se ale dá poměrně dobře předcházet. I když máte například časté problémy, včasnou péčí můžete bolestem žaludku velmi ulevit.

Bolest v žaludku nevzniká z ničeho

Bolest žaludku a problémy se zažíváním se objevují díky mnoha příčinám. Mezi nejčastější patří stres, který často souvisí s nepravidelnou a nevhodnou stravou, nedostatkem spánku i nervozitou. Často potom na pomoc saháme pro ty nejhorší „pomocníky“ – kouření a alkohol. To vše žaludeční sliznici velmi ubližuje.

Stres můžeme velmi ovlivnit dobrým plánováním každého dne, měsíce, i celého roku. Ne vždy ale můžeme mít vše pod kontrolou, takže pak už můžeme žaludku pomoci pouze správným přístupem. Ze všeho nejdůležitější je eliminovat špatné stravovací návyky.

Kouření škodí nejen našim plícím

Velkým nebezpečím je i kouření. Nikotin zvyšuje sekreci žaludeční kyseliny, která pomáhá trávit. Pokud z nejrůznějších důvodů vznikne její zvýšená tvorba, může se stát, že se ochranný film na žaludeční sliznici naruší a žaludeční kyselina jí začne rozleptávat.

Vznikne nejprve menší vřídek, který ale postupně roste. Žaludeční vřed velmi bolí, především na lačno. Pokud se bolesti objevují až po jídle, může se jednat i o vředy na dvanácterníku.

Výčet čeho se vyvarovat je velmi jednoduchý

Když to shrneme, tak škodí hlavně: absence snídaně, kouření, nepravidelná životospráva, ostré koření, káva, destiláty. Na lačno bychom rozhodně nikdy neměli pít především právě destiláty a nejíst ostrá jídla.

Na místě je také zvýšená opatrnost v pití kávy. Káva je silný koncentrát a žaludku nemusí na lačno dělat dobře. Další věc je ostré koření, které stimuluje žaludeční sliznici k produkci žaludeční šťávy.. Pokud je po ránu žaludek prázdný a není připraven na příjem stravy, žaludek zbytečně dráždíme. To samé platí i pro destiláty - pro lačný žaludek nejsou dobré.

Pokud chcete se žaludkem vycházet, musíte mu vyhovět

Žaludeční vředy nevznikají přes noc a především bychom neměli dopustit, aby vůbec vznikly. Mnohé se ještě dá včasnou úpravou životosprávy zachránit.

Když je žaludeční sliznice podrážděná, bolí. Pokud máme se žaludkem problémy, je nutné jíst často v malých dávkách lehké nedráždivé jídlo. A když se přeci jenom žaludek ozve, všeobecně na podrážděný žaludek pomáhají jídla, která žaludeční šťávy zneutralizují. A to je mléko a mléčné výrobky. Kdo není alergický na laktózu, určitě ocení zklidnění žaludku po požití tvarohu, jogurtu nebo mléka.

Pokud tato opatření nepomohou, je na místě zajít za svým praktickým lékařem, který vás pošle na vyšetření. Na gastroskopii se pak s jistotou zjistí, jak žaludeční stěna vypadá a jestli stačí na léčbu pouze léky nebo je nutné to řešit více razantně. Tedy operativně. Zároveň je při vyšetření proveden odběr pro zjištění přítomnosti bakterie helicobacter pylori. Tuto infekci získáme jídlem a v důsledku může způsobovat i rakovinu žaludku. Infekci je proto nutné okamžitě eradikovat trojkombinací antibiotik.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.