Přijďte nahlédnout do Království mníšků, zve předseda nejstaršího chovatelského klubu u nás

16. srpen 2022

Ladislav Žoha žije v malé obci západně od hlavního města. Jeho celoživotním koníčkem, a posléze zaměstnáním, se stal chov zvířat. Pracoval v pražské zoo jako ošetřovatel slonů a žiraf. Nyní je manažerem chovatelských výstav v Lysé nad Labem. Doma se s manželkou starají o přibližně 250 živočichů, převážně ptáků. Ladislav Žoha navíc působí jako předseda nejstaršího klubu chovatelů u nás.

KPEP neboli Klub přátel exotického ptactva (původně pěstitelů), spolek s celostátní působností, s několika pobočkami po celé republice, vznikl v roce 1930. Jedním ze zakládajících členů klubu byl profesor Jiří Janda, zakladatel pražské ZOO.

Agapornis Fischerův

Klub každoročně pořádá oblíbené výstavy exotického ptactva v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze Na Slupi. Ta letošní, už třiaosmdesátá výstava, má podtitul Království mníšků. Ladislav Žoha popisuje: „Mníšek šedý je papoušek z Jižní Ameriky, střední velikosti, okolo 25–30 centimetrů. Vidíte tady nejen přírodní mníšky, šedozelené, ale i krásné mutace. A mníškům jsme výstavu věnovali proto, že jsou jedněmi z mála papoušků, kteří si staví hnízdo.“ Nejen tím jsou zajímaví. Na výstavě, kromě mníšků, uvidíte v premiéře vzácné lorie kardinálské. Svým vzhledem i hlasem vás jistě okouzlí i další a další druhy exotického ptactva.

Ladislav Žoha je předsedou Klubu přátel exotického ptactva

Výstava ve sklenících BZ UK potrvá do 28.8.2022. Otevřená je denně od 10 do 18 hodin, poslední den výstavy do 16 hodin. Venkovní expozice této botanické zahrady si můžete prohlédnout zdarma.

Spustit audio