Primát rotundy sv. Kateřiny. Jde o nejstarší románskou stavbu východních Čech

16. září 2015
Česko – země neznámá

V České Třebové v Pardubickém kraji stojí nejstarší východočeská románská památka, které místní neřeknou jinak než kostelíček. Rotunda svaté Kateřiny tu stojí už od první poloviny 13. století. Její půvabná silueta se vypíná na okraji města, na kopci nad pravým břehem řeky Třebovky.

O jejím vzniku toho víme jen velmi málo. Na jejím místě stál pravděpodobně původně dvorec a rotunda zde vznikla jako soukromý kostel.

Ke vzniku rotundy se ovšem váže půvabná pověst. Říká se, že českotřebovští si chtěli postavit kostelík zasvěcený svaté Kateřině. Měl však stát jinde. Když tam navozili stavební materiál, byl do druhého dne přemístěný na kopec, kde dnes rotunda stojí. A tak místní lidé brzy pochopili, že svatá Kateřina chce mít rotundu právě tam.

Českotřebovská rotunda svaté Kateřiny je nejen nejstarší dochovanou románskou památkou východních Čech, ale zároveň je i nejvýchodněji položenou románskou stavbou v celých Čechách.

Úpravy napříč architektonickými styly

Ve druhé polovině 14. století prošla rotunda částečnými gotickými úpravami, ve druhé polovině 16. století ji pak čekala renesanční přestavba. Tehdy byla fasáda vyzdobena sgrafity, ty se však na památce nezachovaly. Poslední, barokní úpravou prošel svatostánek v 18. století, kdy dostala věž krásný cibulovitý tvar.

Kruchta se zemskými patrony

Klasicistní předsíň byla k rotundě přistavěna roku 1840. Té vévodí vyřezávaný oltář s pozdně gotickou soškou svaté Kateřiny Alexandrijské. Spolu s ní zdobí oltář i další figury - sv. Šebestián, sv. Roch, sv. Růžena z Limy a sv. Rozálie. Tato čtveřice představuje protimorové patrony. Nad nimi pak stojí skupinka Kalvárie - Matka Bolestná, Jan Evangelista a mezi nimi Ukřižovaný.

Čtěte také

Na protilehlé straně jsou umístěny barokní varhany, které prošly rekonstrukcí a od roku 2006 tak mají znovu krásný zvuk. Ten je možné slyšet nejen při bohoslužbách, ale i při pořádání varhanních koncertů.

autor: BAL
Spustit audio