Primátorem Mladé Boleslavi se stal nezávislý Svatopluk Kvaizar

14. listopad 2002

Mladoboleslavským primátorem se dnes stal lídr Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) Svatopluk Kvaizar. Na ustavujícím shromáždění o tom ve veřejném hlasování rozhodli zastupitelé. Prvním primátorovým náměstkem se stal Petr Kadaník z ČSSD. O volbě druhého náměstka budou zastupitelé jednat až v prosinci.

Na základě povolebních dohod pětice stran a hnutí (SNK, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Strana zelených) prosadila dnes svého kandidáta Kvaizara i přesto, že ODS vyhrála volby a v třiatřicetičlenném zastupitelstvu získala deset mandátů. Dnešní hlasování dopadlo podle očekávání. Kvaizar získal 19 hlasů. Jeho jediný protikandidát Miroslav Olšák z ODS jen 13. Rozruch v sále vzápětí způsobila ODS, která překvapivě nepodala žádný návrh na druhého primátorova náměstka.

Do městské rady se na základě povolebních dohod dostali zástupci téměř všech stran v zastupitelstvu. ODS získala tři mandáty, po dvou mandátech získala ČSSD, SNK a KSČM a po jednom Nezávislí a KDU-ČSL. Pouze Strana zelených zástupce v radě nezískala. Právě paritní zastoupení všech stran v radě bylo zásadní Kvaizarovou podmínkou při koaličních jednáních. Výrazně se tak snížil vliv ODS na vedení města proti minulému volebnímu období, kdy měla v jedenáctičlenné radě šest zástupců. Bývalý primátor Jaroslav Polívka se nyní stal řadovým zastupitelem.

Osmapadesátiletý Kvaizar se pohybuje v komunální politice od roku 1989. V letech 1994 až 1998 zastával také funkci starosty města. Nikdy nebyl příslušníkem žádné politické strany. V Mladé Boleslavi v komunálních volbách zvítězila ODS se ziskem deset mandátů. Druhé SNK stejně jako třetí sociální demokraté získalo šest mandátů. Komunisté mají v zastupitelstvu pět křesel, Nezávislí tři, lidovci dvě a Strana zelených jedno.

autor: red
Spustit audio