Přiměřeně, přiměřeně… Heslo ze známé pohádky lze použít i při práci na zahradě

22. listopad 2018

Přiměřené by mělo být množství zeleniny a ovoce, které pěstujeme. Abychom ho zvládli spotřebovat, případně jím obdarovat příbuzné a sousedy. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být dostatečná. Abychom o ně mohli bez problémů pečovat, měli k nim přístup. V květinách či zelenině, vysazených blízko u sebe, se navíc daří chorobám či škůdcům. Ochrana proti nim by měla být přesně odměřená. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

„Nespoléháme se na odhad. Má-li něčeho být v roztoku 20 gramů, dáme tam opravdu 20 gramů. Jedno stříknutí u tekutých přípravků a malá hrstička u sypkých není míra. Odměřujeme přesně.

U žádných hnojiv a pesticidů nepřekračujeme doporučené dávky. Dodržujeme ochranné lhůty působení přípravků, stejně tak datum jejich spotřeby. Čteme etikety a věříme tomu, co je na nich napsáno. Pokud máme pracovat v rukavicích, pracujeme v nich, pokud se některý přípravek nemá dostat do jezírka s rybami, dostat se tam nemá ani kapka.

Studujeme literaturu, abychom těm, kterých se případně ptáme na choroby a škůdce v naší zahradě, pomohli s přesnější identifikací. Obyčejně totiž máme přístup ke stejné literatuře, jako mají odborníci.

Na výstavy a do poraden chodíme za rostlinolékaři s ‚pacienty‘, tedy s poškozenými či nemocnými rostlinami, plody a podobně, tak jako chodíme třeba k obvodnímu lékaři (ten také těžko určí diagnózu, aniž by pacienta viděl). Pokud není možné vzít rostlinu s sebou, přineseme alespoň kvalitní fotografii.

Informace o opatřeních, jak zahubit, pohnojit, ošetřit,… netradičním způsobem, které najdeme na internetu, si raději ověříme u odborníků.“

Spustit audio