Přiměřeně, přiměřeně… známá filmová hláška platí i pro počet plodů broskvoní a meruněk

17. červen 2022

Kdo má broskvoň nebo meruňku ověšenou plody tak, že vypadá jako smuteční vrba, měl by počet plodů redukovat. Ovocný strom rozumnou úrodu lépe zvládne, plody dozrají ve správnou dobu, budou větší a chutnější. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Redukovat počet plodů je potřeba, zejména v letech, kdy nepřijdou jarní mrazíky. Redukci plodů uvítají především odrůdy s vysokou výnosností. Čím horší pěstební podmínky máte u vás na zahradě nebo v sadu, tím by měl být počet plodů omezenější.

Z jednoho ovocného stromu můžete probrat více než polovinu plodů

Vysoká násada plodů dává základ pro střídavou úrodnost, pro sklizeň nevyzrálého, drobného ovoce. U odrůd broskvoní s menšími plody probíráme na vzdálenost 5 až 8 cm, u velkoplodých na 10 cm celkové délky výhonů. U meruněk počítáme na jeden plod přibližně 5 cm větvičky. To je jen orientační údaj, jde o to, aby každý plod měl pro sebe a svou výživu (hypoteticky) dostatečný počet listů. Také jako základnu energie pro vývoj květů v poupatech na příští rok.

Po redukci plodů vypadá větev broskvoně takto

Ovoce ze stromů s korigovanou násadou narůstá větší, dříve dozrává, je aromatičtější, sladší, šťavnatější, prostě takové, jaké má být. Ovoce neprobrané dozrává postupně, nevyrovnaně, chutí i dalšími vlastnostmi pokulhává za prvně jmenovaným. Občas to může být jen ‚pecka potažená silnější vrstvou kůže‘.“

Spustit audio

Související