Případ nelegálního zabíjení tygrů začal projednávat soud. Obžalovaným hrozí pětileté tresty

21. leden 2019 11:33

Okresní soud v České Lípě dnes začal projednávat případ nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Jedním z trojice mužů, kteří čelí obžalobě za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty, je provozovatel zooparků v Bašti u Prahy a u Doks na Českolipsku Ludvík Berousek. Ten svou vinu doposud odmítal.

Loni v červenci provedli celníci a policisté razii, při které objevili čerstvě zastřeleného tygra, kůže velkých kočkovitých šelem nebo produkty z dalších tělesných částí těchto zvířat. Kromě Berouska jsou mezi obžalovanými také preparátor z Českolipska a muž, který měl celou činnost organizovat a hotové produkty prodávat. Všem hrozí až pět let vězení.

Okolnosti nálezu zbytků těl tygrů popisuje šéf vyšetřovatelů Celní správy Robert Šlachta: „Na dvoře našli mrazák, který byl už dva roky vypnutý a bylo v něm maso, takže po otevření sotva stihli utéct ze dvora. Plno kůží a masa, které vůbec nebylo identifikováno. Zadrželi čtyři zpracované tygří kůže, formy na výrobu masoxu i varna, ve které se vařily kosti, deset tygřích drápů.“

Policie našla i přes 1 800 000 korun v hotovosti. O výrobky z tygrů je zájem v tradiční asijské medicíně.

Před Okresním soudem v České Lípě dnes stanuli jen dva ze tří obžalovaných, Vietnamec Xuan Vu Le podle soudkyně vycestoval do Vietnamu a dosud se nevrátil. Padlo rozhodnutí, že jeho případ se projedná samostatně.

autoři: Jiří Jelínek , jch
Spustit audio