Případ vytunelované mělnické Liberty se dostává k soudu

28. únor 2003

Pražský krajský soud se začne v pondělí zabývat případem, který v polistopadové historii asi nemá obdoby. Na lavici obžalovaných totiž zasedne někdejší ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková. Státní zástupce je spolu se synem Snopkové Stanislavem Kratochvílem viní z řady hospodářských deliktů. Pokud je soud uzná vinnými, mohou Svoboda se Snopkovou strávit ve vězení až 12 let, Kratochvílovi hrozí až osmiletý trest.

Obvinění se týkají jejich účinkování v mělnickém podniku Liberta, do jehož představenstva přišli Svoboda i Snopková v dubnu 1996. V té době byl Svoboda stínovým ministrem financí ČSSD. Do Liberty prý oba vstupovali s úmyslem zachránit hroutící se firmu, jejich záměr se ale nezdařil. Již na jaře 1997 se Liberta dostala do obtížné finanční situace. Musela omezit výrobu, protože mnozí dodavatelé odmítali kvůli dluhům podnik zásobovat. Podle neoficiálních zdrojů továrna dlužila 69 milionů korun, což bylo téměř 70 procent jejího základního jmění.

V tíživé situaci vedení Liberty podnik rozdělilo na prosperující a na nevýdělečnou část. Do zadlužené části přešlo i vedení společnosti včetně Svobody a Snopkové. Výdělečná část byla prodána soukromé firmě Zora Euro, kterou vlastnili Snopková se Svobodou. Na zbytek Liberty vyhlásil koncem roku 1997 obchodní soud konkurz. Likvidací podniku byla pověřena opět Snopková. Po nástupu Iva Svobody do vlády Miloše Zemana v červenci 1998 byla společnost Zora Euro prodána Stanislavu Kratochvílovi.

V prosinci 1998 se případem začala zabývat policie. V březnu 1999 obvinila Snopkovou z prvních dvou trestných činů. Snopková, jež byla od roku 1997 šéfkou ekonomického úseku ČSSD a od července 1998 vedla Svobodovy poradce, rezignovala na stranický post a odešla z ministerstva. Vyšetřování přitom provázela od počátku řada spekulací, mimo jiné o tom, že medializace případu souvisela s bojem mezi vnitrostranickými frakcemi v ČSSD.

Svoboda v době prvních obvinění na adresu Snopkové oznámil, že nebude obhajovat místopředsednickou funkci v ČSSD. Nakonec byl v červenci 1999 obviněn i on a o několik dní později jej premiér Miloš Zeman odvolal z ministerské funkce. Koncem listopadu byli Svoboda se Snopkovou zatčeni a policie jejich obvinění rozšířila. Soud na ně nakonec uvalil vazbu, ve které zůstali až do konce února 2000. Svoboda se během pobytu ve vazební věznici psychicky zhroutil a byl na několik dnů převezen do vězeňské nemocnice.

V prosinci 1999 byl obviněn i Kratochvíl, který své matce údajně pomáhal ukrýt dokumentaci Liberty, jež jako likvidátorka měla předat správci konkurzní podstaty. Policejní vyšetřování pokračovalo i po propuštění Svobody a Snopkové z vazby, policisté postupně rozšiřovali spektrum trestných činů, které jim dávali za vinu. Koncem jara 2001 nakonec policie objevila i ztracené účetnictví, jež pomohlo rozkrýt finanční toky související s Libertou. Vyšetřování skončilo začátkem loňského roku.

V květnu 2001 podalo státní zastupitelství žalobu na Svobodu, Snopkovou a Kratochvíla. Jsou obžalováni z poškozování věřitele se škodou přes 19 milionů korun. Svoboda se Snopkovou čelí i podezření ze zpronevěry (škoda přes 5,6 milionu korun) a ze zvýhodňování věřitele (škoda přes milion korun). Žalobce navíc Snopkovou viní z maření konkurzního řízení a jejího syna z pomoci při páchání tohoto trestného činu.

Spustit audio