Příroda v okolí Valečova září na podzim barvami, které dokážou rozehnat i podzimní deprese

18. říjen 2020

Deštivý podzim sice může turistu od procházky do přírody odradit, pokud se vypravíte do Českého ráje na Mladoboleslavsko, nebudete litovat.

Nad obcí Boseň leží hrad Valečov, který byl postaven na počátku 14. století na pískovcové skále jako skalní hrad. Ve skalách vytesané prostory pak byly doplněny dřevěnými stavbami.

Areál hradu tvoří předhradí (vězení s hladomornou), zděný palác, skalní komory, chodby a vyhlídka. Zajímavé jsou především světničky, vytesané ve skalních blocích pod hradem a užívané až do roku 1900.

Přesná doba založení hradu není známa. První písemná zpráva o majitelích pochází z let 1316-1318, z doby šarvátek zdejší drobné šlechty s Vokem z Roštejna, představitelem jedné z větví rodu Valdštejnů. Hrad byl v té době pravděpodobně jen dřevěný a z části vytesaný do skály.

Hrad Valečov byl udržován do třicetileté války, pak chátral a sloužil jako obydlí chudiny a zdroj levného stavebního materiálu. Obec Boseň, do jejíhož majetku hrad Valečov od roku 1994 patří, se o hrad snaží pečovat tak, aby byl zachován i pro další generace.

Na Valečově se natáčela pohádka RumplCimprCampr, Lotrando a Zubejda a další filmy.

Spustit audio