Přírodní divadlo v Šárce opět žije díky Janě Divišové a Renée Nachtigallové

30. srpen 2021, aktualizováno

V přírodním divadle v pražské Šárce se poprvé hrálo 16. 5. 1913, byla to Prodaná nevěsta. A 22. 7. 1922 naposledy (s přestávkou v meziválečném období). Vystupovali tam věhlasní operní pěvci, i Ema Destinnová. Hrály se opery, činohry a operety. Od roku 2005 se opět hraje. Každý rok se koná jedno operní představení. Divadlo vzkřísily a inscenace připravují a režírují dvě usměvavé dámy, Jana Divišová a Renée Nachtigallová.

„Když jsem si vymyslela, že by se dalo obnovit divadlo v Divoké Šárce, byl to takový opravdu zběsilý nápad. Obešla jsem několik kamarádů z Národního divadla, všichni mi řekli, že jsem se zbláznila, a že do takového risku nejdou. Pak mě napadlo, že stejně bláznivá, jako jsem já, je i moje kamarádka Renka Nachtigallová. Přišla jsem za ní a ona řekla: Tak to zkusíme. To bylo v roce 2004. Tím začala nová éra přírodního divadla v Šárce,“ vypráví Jana Divišová.

„My jsme předtím dělaly spoustu jiných věcí,“ doplňuje Renée Nachtigallová, „potkávaly jsme se při různých příležitostech, připravovaly jsme s Janou spoustu programů, s Originálním hudebním divadlem Praha, které vedu. Dokonce jsme s představením Don Giovanni byly s Janou na výstavě Expo v Hannoveru v roce 2000, točily jsme v Paříži velký dokument o Prodané nevěstě, na všechno máme spoustu krásných zážitků.“

Jana Divišová (vlevo) a Renée Nachtigallová (vpravo), Prodaná nevěsta 2005

Ale zpátky do pražské Šárky. Opera se tam letos hraje a zpívá v sobotu 4. 9. Na Dvořákovu Rusalku jste srdečně zváni. Začíná ve 14 hodin. V místech původního přírodního divadla, v produkci Originálního hudebního divadla Praha a v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové, vystoupí sólisté a orchestr opery Národního divadla v Praze. Vstupné je zdarma.

Jak to v Šárce chodí? Podle hesla ‚kdo dřív přijde, ten dřív mele‘ si diváci postupně zabírají místa v lese. Sedí se na zemi, každý si své místo musí najít sám, slyšet je dobře všude. Návštěvníci by si s sebou měli přinést něco pod zadek. A pro jistotu pláštěnku. Někteří, aby měli dobrá místa, dokonce v prostoru „hlediště“ přespávají. Jiní si svá místa dopředu označují, třeba barevnými houbičkami na nádobí nebo klacíky s nápisem.

Vše o historii tohoto divadla se dočtete v knize Divadlo v Šárce. Režisérky – nadšenkyně jsou jejími spoluautorkami (ještě s Taťánou Součkovou) a vydaly ji v roce 2013 ke 100. výročí založení přírodního divadla v Šárce.

Kdo z vystupujících umělců v novodobé historii divadla nevynechal žádné představení? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio